Начало България Столичната пожарна отбелязва 140 години от създаването си

Столичната пожарна отбелязва 140 години от създаването си

684
Сподели
пожарна

Софийските огнеборци отбелязват 140 години от създаването на пожарната служба в София и по този повод показаха пожарна и специализирана техника на площад Княз Александър I Батенберг.

Така днес, всички, на които им беше любопитно и интересно, и които са фенове на тази мъжка професия, можеха да се запознаят с пожарникарското оборудване, както и с възможностите на пожарната техника.

Началото на столичната пожарна е поставено през 1878 година, когато на 14 юли за първи път се създава организация в София от доброволци – пожарникари, съставена от градските жители по родове и съсловия. В протоколната книга на Софийския градски съвет от 1878 г., намираща се в Софийски държавен архив, е съхранен протоколът от 14 юли 1878 г., с който се регламентират създаването и действията на първата пожарна команда за града.

В днешно време столична дирекция и районните служби за пожарна безопасност и защита на населението се грижат за повече от един милион души, които живеят, работят, учат, посещават или пътуват през града.

„Столичната пожарна за последните 6 месеца е отработила около 5000 произшествия не само пожари, това са наводнения, това са помощ на пострадали граждани, мога да кажа дори и заключили се във вкъщи, оказваме съдействие при спасяване на животинчета котки и други”, каза старши комисар Веселин Гетов, който е директор Столична дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Той обясни, че статистиката показва, че това е числото, което средно в годините, поне 5 години назад, са отработените произшествия за такъв период.

Шефът на столичните пожарникари е убеден, че това е една достойна професия, която е оценена и от обществото

Коментари