Начало Здраве Кардамонът би могъл да замени много лекарства в борбата с микробите

Кардамонът би могъл да замени много лекарства в борбата с микробите

944
кардамонът микроби
снимка: Pixabay

Естествено вещество, което лесно елиминира една от главните причини за устойчивостта на микробите към антибиотици, беше изследвано от учени от Донския държавен технически университет като част от международен екип.

Според авторите биоактивните съединения на зеления кардамон (Elettaria cardamomum) възпрепятстват образуването на бактериални биофилми, така че те ще бъдат полезни при създаването на нови антимикробни лекарства. Резултатите са публикувани в списание „Frontiers in Microbiology“.

Бактериалният биофилм е многослойна структура, образувана от микробната общност за защита от агресивна среда, както и от действието на лекарства. Слой от полимери, вградени в клетъчната матрица, служи като „щит“ за бактериите. Те осигуряват устойчивостта на микроорганизмите както към антибиотиците, така и към действието на човешката имунна система.

Днес бактериите стават все по-устойчиви на често използваните антибиотици и способността да се образуват биофилми, според учените, играе важна роля в този процес. Търсенето на нови лекарства, които могат да се борят с устойчиви щамове на микроби без риск за организма като цяло, е ключова област във фармакологията, сигурни са учените.

Проучването

Новото проучване показва, че етеричните масла от зелен кардамон (Elettaria cardamomum) са отлично средство за борба с биофилмите. Учените са установили високия потенциал на биоактивни съединения на базата на това растение в борбата срещу редица бактериални патогени, включително Е. coli, стрептококи, салмонела и други.

„Според Националния здравен институт на САЩ най-малко 80% от инфекциозните заболявания са причинени от бактерии, способни да образуват биофилми. Етеричното масло от зелен кардамон ще помогне в борбата с устойчиви на множество лекарства микроорганизми: вече в концентрация от 0,125%, той ефективно потиска образуването на биофилми в грам-отрицателни патогени на хора и животни“, каза Михаил Чикиндас, ръководител на Центъра за агробиотехнологии, професор в катедрата по хранителни науки в Държавния университет в Ню Джърси.

Ефектът, както обясниха учените, се постига чрез потискане на т. нар. „чувство за кворум“ при бактериите – химическият „език“ на микроорганизмите. Усещането за кворум регулира живота на бактериалната общност, по-специално, генерирайки сигнал за образуването на биофилми в отговор на условията на околната среда.

Съединенията, които придават на кардамона зелени антимикробни свойства, включват а-терпинилацетат, 1,8-цинеол, линалоол ацетат, сабинен и няколко други, казаха учените. Кардамонът се използва в хранително-вкусовата промишленост като функционална добавка, безопасен подобрител на вкуса и консервант. Също така екстрактът от това растение има антиоксидантни свойства, което увеличава стойността му като хранителна добавка.

Учените са уверени, че кардамонът може да се използва при разработването на нови органични лекарства за борба с микроби, устойчиви на множество лекарства. Съединенията, получени от зеления кардамон, могат също да осигурят алтернатива на химическите консерванти и да помогнат за разработването на продукти с удължен срок на годност, казват авторите на изследването.

То е проведено в сътрудничество с експерти от Китай, САЩ, Пакистан и Ирак.

предишна статияРумен Радев заминава за Ватикана заедно със Стево Пендаровски
следваща статияЧистка и в АПИ