Начало Водещи Какво не знаем за арабската кухня

Какво не знаем за арабската кухня

448
Сподели
арабската кухня

Арабската кухня е една от най-ароматните на света. С тежко средиземноморско влияние, маслини, сушени плодове, ядки, сирена и други млечни продукти, са само част от многобройните добавки в арабския свят. Арабската култура забранява свинското месо и употребата на алкохол. foodpanda, подбра и още любопитни факти за една от най-вкусните и богати на аромати кухни.

Само храни, които са сертифицирани от ислямския закон – се допускат за консумация. Всички араби ядат храни от най-висок стандарт-чисти и вкусни. На почит е редовното пиене на чай, без значение, по кое време на деня.

Техните вкусови обичаи са наследени от бедуините- пустинните хората от вътрешността на страната. Например консумацията на телешко, ориз, хляб, зърна, кисело мляко. Арабската трапеза е изпълнена с многобройни блюда от закуската, та до вечерята. На масата присъстват различни видове разядки, месни деликатеси, зеленчуци и много сладки десерти, които са типични.

арабска разядка

Разядки. Хумусът е най-популярната гарнитура или по-точно разядка. Получена от нахут, тя може да има аромат на пушен патладжан или тахан.

Закуска. Най-популярната закуска е добре познатият и у нас дюнер. Пита, пълнена с най-популярните за мисюлманския свят видове месо- пилешко или агнешко.

Хляб. В арабската кухня на почит са и хлябовете. Особено, така наречените плоски хлябове, които се сервират с кисело мляко, риган, сирене, или като подложка на месни ястия.

Салата. Арабите вярват много в здравословните свойства на зелените салати. Най-популярната е „Табуле”, ситно накълцани домати и много магданоз

арабската кухня

Десерти. Тази кухня е пълна с добре сиропирани сладкиши- баклава, толумби, кадаиф.

арабска трапеза

„Кабса” се счита за най-традиционно ястие на арабите. То е приготвено от басмати ориз и смес от подправки, включително лук, кардамон, канела и чесън. Стафидите и бадемите са добавени като гарнитура.

Шишчета на скара, фалафели, печено цяло пиле, са някои от другите основни арабски ястия, които обикновено вървят добре с ориз и доматено пюре.

Коментари