Начало Здраве Ядем повече пресен мек хляб, преди всичко заради вкусовите и обонятелни усещания

Ядем повече пресен мек хляб, преди всичко заради вкусовите и обонятелни усещания

838
хляб

Защо е по-добре да не се яде прясно изпечен хляб, особено при наличие на заболявания на стомашно-чревния тракт, каза в интервю за радио Sputnik Мария Черняева – лекар и диетолог в клиниката по естетична медицина „Seline”.

„Вкусният и ароматен прясно изпечен хляб се различава по структура и състав от престоялия продукт. На първо място, той има по-висока киселинност”, обясни диетологът.

„В случай на нарушения в работата на стомашно-чревния тракт, такава храна може да доведе до обостряне на хронични заболявания като гастрит и язва”, отбеляза тя.

„С течение на времето киселинността и другите свойства на хляба се променят. Достатъчно е да изчакате осем часа, или най-добре един ден, и печените изделия ще станат по-малко вредни за организма”, каза Черняева.

„Вчерашният хляб или дори сухарите са по-здравословни за стомаха от пресния, мек и привлекателно миришещ хляб”, сигурна е Черняева.

Има ли зависимост при консумацията на хлебни изделия?

Тя отбеляза, че апетитът за прясно изпечени хлебни изделия е подобна на зависимост, която ни принуждава да консумираме понякога големи количества от тях.

„Ще ядем повече пресен мек хляб, преди всичко заради вкусовите и обонятелни усещания. Това е като наркотично вещество, като гладът за сладко“, каза Черняева.

„Тази функция често се използва в магазините – те специално пекат хляб на място. Така, че клиентите, привлечени от миризмата да купуват по-големи количества”, добави диетологът.

Източник БГНЕС

предишна статияДнес е светъл празник – Благовещение
следваща статияКовид кризата реже заплатите във Ватикана