Начало България Безплатно висше образование за всички: Кабинетът прие отпадане на таксите за държавни...

Безплатно висше образование за всички: Кабинетът прие отпадане на таксите за държавни студенти и докторанти

54
Софийският университет
На снимката: Софийският университет

Предложените промени в Закона за висшето образование, които включват поетите такси на 127 000 студенти и докторанти от държавата, бяха одобрени от кабинета в оставка на акад. Николай Денков.

Отпадането на таксите ще улесни достъпа до висшето образование за всички българи, независимо от финансовите им възможности. Една от основните мотивации за промените е борбата с демографската криза.

Основният аргумент е, че много български гимназисти избират да учат в чужбина, където има възможност за безплатно образование. С премахването на таксите за държавните университети, се надяват да привлекат тези студенти да учат в България, вместо в чужбина.

С отпадането на таксите за докторанти се очаква да се увеличи интересът към научна кариера и развитие в страната. Друг важен момент е неравномерното разпределение на студентите по различните специалности и училища, което се надяват да се коригира.

Знанията и уменията, които младите хора ще придобият, ще допринесат за икономическото развитие на региона, от който са“, отбелязват от правителството.

Мярката се очаква да влезе в сила в текущата академична година, а допълнителни пари ще бъдат отпуснати за компенсация на намалените приходи от таксите на университетите и научните организации.

Също така, в законопроекта се предвижда, че Академичните съвети на университетите ще продължат да определят размерите на таксите за кандидатстване без нужда от одобрение от Министерския съвет.

Важно е да се отбележи, че таксите за платено обучение в държавните и частните университети няма да бъдат променени. Популистката мярка беше посрещната с различни реакции, приветстваща от студентите, но със съмнения от работодателите и синдикатите.

Независимо от реакциите, отпадането на таксите за висшето образование в страната естествено ще има въздействие върху образователната система и икономиката като цяло.

Вижте още новини от деня тук