Начало България Безплатно висше образование за всички: Кабинетът прие отпадане на таксите за държавни...

Безплатно висше образование за всички: Кабинетът прие отпадане на таксите за държавни студенти и докторанти

44
Софийският университет
На снимката: Софийският университет

Предложените промени в Закона за висшето образование, които включват поетите такси на 127 000 студенти и докторанти от държавата, бяха одобрени от кабинета в оставка на акад. Николай Денков.

Отпадането на таксите ще улесни достъпа до висшето образование за всички българи, независимо от финансовите им възможности. Една от основните мотивации за промените е борбата с демографската криза.

Основният аргумент е, че много български гимназисти избират да учат в чужбина, където има възможност за безплатно образование. С премахването на таксите за държавните университети, се надяват да привлекат тези студенти да учат в България, вместо в чужбина.

С отпадането на таксите за докторанти се очаква да се увеличи интересът към научна кариера и развитие в страната. Друг важен момент е неравномерното разпределение на студентите по различните специалности и училища, което се надяват да се коригира.

Знанията и уменията, които младите хора ще придобият, ще допринесат за икономическото развитие на региона, от който са“, отбелязват от правителството.

Мярката се очаква да влезе в сила в текущата академична година, а допълнителни пари ще бъдат отпуснати за компенсация на намалените приходи от таксите на университетите и научните организации.

Също така, в законопроекта се предвижда, че Академичните съвети на университетите ще продължат да определят размерите на таксите за кандидатстване без нужда от одобрение от Министерския съвет.

Важно е да се отбележи, че таксите за платено обучение в държавните и частните университети няма да бъдат променени. Популистката мярка беше посрещната с различни реакции, приветстваща от студентите, но със съмнения от работодателите и синдикатите.

Независимо от реакциите, отпадането на таксите за висшето образование в страната естествено ще има въздействие върху образователната система и икономиката като цяло.

Вижте още новини от деня тук

предишна статияВ коментар на обявената кандидатура на Йоханис за поста генерален секретар на НАТО САЩ изпитват голямо уважение към президента на Румъния Клаус Йоханис, заяви американската посланичка
следваща статияПавел баня е домакин на Десетата национална среща на общинските експерти по образование