Начало Новини В коментар на обявената кандидатура на Йоханис за поста генерален секретар на...

В коментар на обявената кандидатура на Йоханис за поста генерален секретар на НАТО САЩ изпитват голямо уважение към президента на Румъния Клаус Йоханис, заяви американската посланичка

54
В коментар на обявената кандидатура на Йоханис за поста генерален секретар на НАТО
                                                                                                САЩ изпитват голямо уважение към президента на Румъния Клаус Йоханис, заяви американската посланичка

Посланичката на САЩ в Румъния Катлийн Кавалек заяви днес, че САЩ изпитват голямо уважение към румънския президент Клаус Йоханис. Дипломатът направи този коментар в отговор на въпрос относно обявеното от румънския държавен глава намерение да се кандидатира за генерален секретар на НАТО, предаде агенция Аджерпрес.

„Румъния е ключов партньор на САЩ в рамките на НАТО, като отделя 2,5 процента от брутния си вътрешен продукт (БВП) за своята отбрана. Румъния е ключов съюзник и партньор по време на тази ужасна война на нашите граници и ние изпитваме най-голямо уважение към президента Йоханис“, заяви Катлийн Кавалек.

Посланичката на САЩ участва днес в североизточния румънски град Сучава в откриването на пътуващата фотоизложба „Ние, Народът/ We the People“, с която се отбелязва 25-ата годишнина на стратегическото партньорство между САЩ и Румъния.

Вчера президентът Клаус Йоханис обяви, че е решил да се кандидатира за поста генерален секретар на НАТО.

Високопоставени представители на САЩ, Германия, Франция и Великобритания вече изразиха публично подкрепа за друга кандидатура за поста на генерален секретар на Алианса – тази на нидерландския премиер Марк Рюте. Той е смятан за фаворит за поста, въпреки че една от страните членки – Унгария, изрази резерви по отношение на кандидатурата му.

От 2014 г. генерален секретар на НАТО е 64-годишният норвежец Йенс Столтенберг. Мандатът му приключва през октомври тази година.