Голяма част от депутатите от ПП „Възраждане“, включително и лидерът на партията Костадин Костадинов, влязоха  без зелен сертификат в сградата на Народното събрание. По-рано Костадин Костадинов категорично заяви, че няма да спазва правилата и дори призова хората да последват примера му.

„Няма да спазваме ограниченията за влизане в НС, нека всички български граждани, които се чувстват дискриминирани, да постъпят по същия начин”, заяви Костадинов по NOVA.

Той каза още, че подготвят конституционна жалба срещу документа.

„Никой не иска скандали по тази тема, но зеленият сертификат доказа своята неефективност. Не трябва да има разделение между българските граждани по тази тема, като това е чудесен повод сертификатите да бъдат отменени изцяло. Подготвяме конституционна жалба по този повод“.

Костадинов сравни мярката със забраната от 1941 г. в сградата на НС да влизат евреи.

Изискването за наличие на зелен сертификат, отрицателен тест за Ковид, документ за преболедуване или антитела за достъп до сградата на НС влезе в сила на 24-ти януари. Това обаче не попречи на депутатите от „Възраждане“ да „минат между капките“.

„Влязохме на работа както всеки друг ден. По принцип още когато беше гласувано това решение беше ясно, че няма механизъм, по който ние можем да бъдем спрени“, обясни старозагорският депутат от ПП „Възраждане“ Искра Михайлова.

Тя припомни, че не подкрепят мярката и дори протестираха с искане за неината отмяна. По думите й зеленият сертификат е дискриминационна и ограничаваща мярка.

„Нямаме против никой, който е взел своя информиран избор да бъде ваксиниран или пък това му е било наложено от някакви обстоятелства“, обясни тя по БНР.

Позицията на ПП „Възраждане“ е, че ваксинацията е доброволен акт и не бива от него да произтичат права или задължения. По думите й никакви ограничения не дават резултат.

Демонстративният инат на депутатите от „Възраждане“ има своите цели и те не са тайна за никого. С него те отстояват позицията си и дават „пример“ на привържениците си, като им показват, че „и така може“. Депутатите не могат да бъдат спирани от представители на НСО при отказ да покажат сертификат или откажат да се тестват. Законът е на тяхна страна, но за обикновените хора нещата не стоят по този начин. Те са длъжни да доказват статута си, за да влязат в заведение, културна институция и т.н. Това не е ли двоен стандарт?

Материалът е на debati.bg