работниците

В продължение на осемчасовия работен ден средностатистическият служител работи по около 3 часа – 2 часа и 53 минути, ако трябва да бъдем точни, пише Science Alert.

В продължение на осемчасовия работен денОстаналото време, според проучване от 2016 г., обхващащо 1 989 офис служители във Великобритания, хората прекарват в комбинация от четене на новините, сърфиране в социалните мрежи, ядене, разговори на извънслужебни теми, почивки за пушене и търсене на нова работа.

Множество изследвания в последно време доказват, че дългите работни дни не помагат хората да дадат най-доброто от себе си. Установено е, че хората могат да се концентрират за повече от около 20 минути в даден момент.

Към края на деня представянето започва да се влошава, каза К. Андерс Ериксон, експерт по психологията на труда. „Ако принуждавате хората да работят много повече от времето, в което могат да се съсредоточат максимално, ще ги накарате да придобият някои лоши навици“, казва Ериксон за Business Insider през 2016 г.

Ериксон е сред най-големите експерт по темата за изграждане на професионални умения. Той е изучавал някои от най-успешните професионалисти в различни области, за да разбере какво е спомогнало за техния успех.

Излиза, че мантрата „съвършенството идва с практиката“ е вярна, но само определен вид – т. нар. „целенасочена практика“. Експертите не прекарват по цял ден в усъвършенстване на занаята си, открива Ериксон. Те практикуват съсредоточено няколко часа, в които целенасочено търсят подобрение, след което спират. Мозъкът има ограничено количество когнитивни ресурси, които може да посвети на сериозно творческо мислене.

„Когато хората са изтласкани отвъд границите си на продуктивност, те рискуват да формират лоши навици, които да прелеят и в по-продуктивните им часове“, казва Ериксон.

След няколко часа разглеждане на Facebook следобед, служителите може по-лесно да се изкушат да го направят на работното място и сутрин.

В последно време компаниите започват да съкращават работното време като дни от седмицата – вместо да искат от служителите си да работят пет дни по осем часа, много работодатели започват да съкращават работните дни на четири, без да променят дължината на работния ден.

Изследвания обаче показват, че пет дни по шест часа е по-продуктивната промяна. В експеримент със служители, работещи по този график, хората докладват, че се чувстват по-щастливи, по-малко стресирани, и изпитват повече удоволствие от работата си.

В момента Amazon тества 30-часова работна седмица, в която няколко десетки служители работят от 10 до 2 следобед, от понеделник до четвъртък, но срещу 75% от заплащането, без да променят размера на социалните придобивки. Компанията все още не е публикувала информация за това как предприетият ход се е отразил върху качеството на живот и продуктивността на хората.

Но като цяло, що се отнася за офис служители от цял свят, психолозите са на мнение, че подобен ход ще кара хората да се чувстват по-освежени и по-малко подложени на стрес. Според Ериксон това ще подобри и продуктивността им в дългосрочен план.

„Работодателите всъщност могат да получат много повече от своите служители – казва той – ако те работят само 50 или 75% от сегашното работно време“.

За още интересни статии, анализи, коментари и интервюта следете страницата ни във Фейсбук Екипнюз.