снимка: antonbe / Pixabay

WhatsApp, който е собственост на Facebook затегна ограниченията за препращане на съобщения във вторник, като ограничи потребителите да споделят препратено съдържание по чат.

Това се прилага след скок на съобщения, изказващи фалшиви медицински съвети от началото на коронавирусната криза.

Пандемията, която уби повече от 70 000 души по целия свят, беше придружена от онова, което Световната здравна организация (СЗО) нарече „инфодемия“ на дезинформация. Правителствата и другите власти призоваха социалните медийни компании да направят повече за борбата с проблема.

WhatsApp заяви че е направил промяната, след като е наблюдавал „значително увеличение“ на броя на споделянията след началото на коронавирусната криза.

„Ние вярваме, че е важно да забавим разпространението на тези съобщения, за да поддържаме WhatsApp място за личен разговор“

, се казва в изявлението.

Говорител на WhatsApp заяви, че новото ограничение е въведено за неопределено време.

Службата налага постепенно ограничаване на препращането на съобщения от 2018 г., след като слухове в социалната платформа предизвикаха вълна от масови побои и смърт в Индия.

От миналата година потребителите могат да препращат съобщение до само пет лица или групи наведнъж, което е по-ниско от по-ранна граница от 20. Приложението също така обозначава всички съобщения, препратени повече от пет пъти.

Facebook и Twitter отговориха на потока от неверна медицинска информация, публикувана през последните месеци, като не позволяват на потребителите да публикуват подвеждаща информация за коронавируса.

WhatsApp заяви в своя блог пост, че предишните ограничения, определени за напред са довели до 25% намаление на подобни съобщения.

Приложението също насърчава хората да подават сигнал за подозрително съдържание на организации за проверка на фактите и даде възможност на СЗО и националните здравни власти да споделят надеждна информация за новия коронавирус в услугата, използвайки автоматизирани акаунти.

предишна статияУченици се дипломират чрез аватари
следваща статияФармацевти отбелязват бум на рецепти с азитромицин