Фармацевти
снимка: Michal Jarmoluk /Pixabay

Проф. Асена Стоименова, председател на УС на Българския фармацевтичен съюз, коментира съобщенията за някои медикаменти, разрешени за употреба за различни заболявания, за които се смята, че са ефективни и при симптоми на COVID-19.

Тя призова гражданите да не се запасяват с подобни лекарства, за да не се окаже, че пациенти с основните болести, за които те се използват, ще се окажат без лечение.

на снимката Проф. Асена Стоименова

Проф. Стоименова подчерта, че за ефективността на лекарства за грип, малария или краста при коронавирусна инфекция има само някои наблюдения и предположения, но не доказателства.

„Има такива „проучвания“ и ги слагам в кавички, защото по-скоро към настоящия етап те са само наблюдения. Първо, тези лекарства са по лекарско предписание и не е необходимо пациентите да отиват при лекарите да се запасяват с рецепти“

, заяви пред БНР проф. Стоименова.

Ще спомена антибиотика азитромицин – колегите от цялата страна казаха, че имат бум на рецепти с азитромицин – по 3-4 опаковки и приносителите им са казвали, че са за всеки случай. Но като има рецепта, разбира се, фармацевтът трябва да я изпълни.

Призовавам гражданите да не се презапасяват с тези продукти, защото така или иначе, ако се стигна до лечение на леки до тежки симптоми на COVID-19, то вероятно ще бъде направено в болнични условия.  Това става под наблюдението на лекар, така както следва да бъде, а в същото време може пациенти с муковисцидоза, които имат отчаяна нужда от този продукт да останат без него“.

„Има логистични проблеми. Дори за лекарства, които са на територията на страната, заявките се бавят по два-три дни, докато в нормални условия това е около 24 часа. И логистичните проблеми по границите, включително – тъй като се налага преминаване на граници, колеги ни съобщават от търговци на едро, че шофьорите са карантинирани, с лекарства, които не могат дълго да престоят – например радиофармацевтици.

И другия проблем – активните субстанции за производство на лекарства. Голяма част от тях се купуват от Китай и Индия и сега това не е възможно. Разбира се, компаниите, притежават определен запас, но при това повишено потребление се очаква недостиг на някои лекарства.

Добрата новина е, че повечето от тях имат аналози“, коментира Асена Стоименова. Тя припомни, че точно заради това фармацевтите са настоявали в условията на извънредно положение да бъде разрешена генеричната замяна на медикаменти в аптеките:

„Но, така или иначе тази промяна не се прие, тя бе снета незнайно защо и как от сайта на Министерството на здравеопазването“

, коментира Асена Стоименова.

Тя каза, че във връзка с проблемите породени от пандемията в сектора на производство и търговия с лекарства Българският фармацевтичен съюз настоява да се свика Висшия съвет по фармация, за „да се профилактират тези проблеми, да се реагира проактивно, а не след като те се случат“.

Стоименова се обърна към пациентите: „Скъпи пациенти, моля посещавайте личните си лекари и идвайте в аптеките с рецепти“.

предишна статияWhatsApp ограничи препращането на фалшиви новини
следваща статияД-р Кунчев остана без заплата, ген. Мутафчийски организира дарения