втори сервис

Горан Иванишевич го наричаше „хърватска ролетка“, Борис Бекер казваше, че това е неговият начин да изразява себе си,  Пийт Сампрас го правеше, понеже можеше.

Тактиката, която разглеждаме е изпълнението на втори сервис със силата на първи. Въпреки че въобще не е новост в тениса – Иванишевич, Бекер и Сампрас прекратиха кариерите си отдавна – тя е на път да се възроди чрез новите звезди Ник Кирьос, Джак Сок и Александър Зверев.

Дарън Кейхил, анализатор от ESPN, заявява по темата: „Много млади играчи не се свенят да рискуват. Те са повече от щастливи да направят няколко двойни грешки, щом знаят, че с времето ще превърнат своя втори сервис в оръжие.“

Tennis Australia’s Game Inside Group, или накратко GIG, са забелязали покачване на броя двойни грешки в късните етапи на мъжкия турнир на Australian Open: на 8% тази година от 5% през 2013. GIG същото са успели да измерят и агресивността на втори сервис и са открили значително покачване през 2014, което се е задържало през последните години.

Джъстин Гимелстоб, който наскоро тренираше Джон Иснър, коментира тази тенденция:

„Това е логична реакция, понеже момчетата сега посрещат много по-добре и съумяват да неутрализират силните сервиси по-добре. Сервисът е единствения компонент в този спорт, който контролираш напълно. Сампрас, Бекер, Горан, Иснър, Кирьос, Зверев – всички те са големи момчета, които притежават страхотни сервиси и са склонни  да заложат на умението си да изстрелят бърза топка с прекрасен мощен удар.“

Данните, предоставени от GIG, показват също, че мъжете сега насочват вторите си сервиси по-близо до линията, като същото се отнася и за жените. Докато при жените обаче вторият сервис на Australian Open е увеличил средната си скорост на 137 км/ч от 132 км/ч през 2013, средната скорост на мъжкия втори сервис се е запазила – 150 км/ч.

Все пак има ясни примери на тенисисти, увеличили този показател. Средната скорост на вторите сервиси на Кирьос през 2014 г. на турнира е била 157 км/ч, докато на тазгодишното издание е достигнала 182 км/ч:

„Голяма е вероятността да прибегна до мощни удари, когато съм поставен под напрежение. Понякога това върши работа, понякога – не.“

Младите играчи не са единствените, променили играта си и прибегнали до тази тактика. Сам Куери, американският ветеран, който прави най-добрия си сезон на 30, започна да изпълнява по-силни втори сервиси в Шанхай този месец. Треньорът му Крейг Бойнтън се изказа по въпроса:

„Сам рискува, пробва и това сработи. Моят разговор с всеки, който възнамерява да опита нещо подобно, а мисля, че Ник го прави много повече от всички други, ще съдържа следните въпроси: какво е твоето постоянство и какъв е резултатът?  Когато изоставаш с 15-40 или 0-30 ти наистина просто хвърляш заровете, но ако водиш с 30-0, 40-15 и искаш да изпробваш нещо ново, това е съвсем друга тема.“

Тактиката работи много по-добре на твърди кортове или на закрити турнири като мастърса в Париж, който започва в понеделник. Когато и да се случи, асът от втори сервис има много по-голям психологически ефект от този на първи. Праща съобщение, че опонентът ти е непредсказуем и смел.

„Абсолютно,“ коментира Пол Анакон, който е тренирал Сампрас и Федерер. „Когато си безпомощен, заради първи сервис това е едно нещо, но то се превръща в съвсем друго, когато извендъж си изправен срещу Кирьос и е 3-3 в тайбрек, както беше срещу Роджър в Маями, и той изстреля втори сервис с 131 мили в час точно в ъгъла. Просто няма как да го върнеш.“

„Според мен, ти реагираш или с „Той е луд.“, или си мислиш: „Сега не получавам шанс дори на вторите му сервиси във важните моменти?“. Това има голямо влияние. Най-важното е, че трябва да имаш самоувереността да го направиш. Има огромно значение дали го изпълняваш от отчаяние, или като част от тактиката си. Когато Кирьос го прави, аз нямам проблем. Той е страхотен на сервис. Вярва, че може да реализира този втори сервис, точно като Пийт.“

„На финала на Уимбълдън през 1999 г. Сампрас би Агаси и помня как, когато преглеждах статистиката след мача, видях, че Пийт е изпълнявал сервис с почти 7 мили в час по-бързо на втори сервис, отколкото през останалата част от турнира. Попитах го защо и той ми каза две неща: „Това е Андре, така че се налагаше“ и  „Понеже е моя сила и мога“.

Тогава защо повече играчи не започнат да удрят постоянно по-силни втори сервиси?

През 2014-а FiveThirtyEight проучиха въпроса и прецениха, че почти всеки играч ще загуби вместо да спечели, ако третира втория си сервис като първи. Броят на двойните грешки ще стане толкова висок, че в крайна сметка това ще нарани процента на спечелени точки на втори сервис.

В понеделник двамата тенисисти с най-висок процент спечелени точки на втори сервис бяха Рафаел Надал с 62% и Роджър Федерер с 60%. Никой от тях не рискува често при второто си подаване, отчасти защото не им се налага, имайки предвид играта им зад линията. Въпреки това Анакон смята, че Надал би спечелил, ако прибягваше до рискове малко по-често, включително в четирите си загуби от Федерер тази година.

„Мисля, че Роджър е най-добрият 1-2 сервиращ в историята на играта: използва сервиса си, за да може да играе на форхенд със следващия си удар. Рафа също е някъде там. Дори на втори сервис, Роджър има достатъчно креативност, а да намери начин да отвори корта и да пласира силен форхенд след това, което не води до чувството ‘Трябва да сервирам на линията, иначе ще имам проблеми.’ „

Но все пак има играчи, които прибягват до по-рискована игра на втори сервис и все пак са в челото за 2017. Кирьос, кото прекрати рано сезона си, има 54.9% спечелени точки на втори сервис, което го класира на десето място в статистиката за годината, а Зверев, който е номер 5 в ранглистата, има 54.4%.

Те, а не Федерер и Надал, ще бъдат играчите, които ще задават тона и модите в годините, които предстоят.

The New York Times, Кристофър Клари

За още интересни статии, анализи, коментари и интервюта следете страницата ни във Фейсбук Екипнюз.