Хю Хефнър

Преди месец на 91 години почина американският милиардер и основател на популярно мъжко списание PLAYBOY Хю Хефнър. Празнината, която остави, надали скоро ще бъде запълнена. Българското издание публикува едно от малкото интервюта, които някога е давал бащата на мъжката библия.

Да започнем с нещото, което всички искат да знаят, ама само ти можеш да ни кажеш – какво е да си Хю Хефнър?

Колко време имате? Ха-ха! Истината е, че едва ли би могло да бъде по-хубаво! Наясно съм, че изживявам фантазиите на много хора, но е важно да разберете и следното – изживявам и собствената си такава! Това е в основата на всичко!

Тоест – животът ти е толкова готин, колкото изглежда отстрани?

Не. По-готин е. Защото дръзнах да помечтая невъзможното и да го случа. Или поне повечето от него.

Какво не си успял?

Не е много…

Хайде да бъдем малко по конкретни. По последни данни си влюбен в три жени едновременно – и трите се харесват взаимно, имената им се римуват, две от тях са близначки, и всички пристигат в спалнята ти по едно и също време. Ти си на 73 години. Нали се сещаш, че мъже от целия свят умират за детайли?

Разбирам. Още веднъж се озовавам в центъра на универсалната мъжка фантазия. Животът е хубав, умножено по три! Понякога – по четири… Близначките имат приятелка, която обича да ни идва на гости…

В списание Time бяха написали, че Манди, Санди и Бранди са „гаджето“ ти, в единствено число.

Всъщност е точно така. (Прави пауза.) Трудно е да го обясня, но е прекрасно. И онова, което прави нещата истински специални, е начинът, по който момичетата чувстват една друга. Няма никаква ревност, всъщност са най-добри приятелки. Обгрижват се, обгрижват и мен. Никога не съм си представял нещо подобно, дори в най-лудите си фантазии.

Кой обръща повече внимание на разликата във възрастта? Ти или те?

Бранди твърди, че възрастта е просто цифра – и е права. Момичетата ме поддържат млад. Успявам да виждам живота през техния поглед.

Да поговорим за виаграта?

Тъкмо се чудех защо го отлагате…

По какъв начин ти помага виаграта?

Тя си е направо произведена за мъж с три гаджета! Хапчето е много повече от лекарство за импотентност – то премахва несигурността в леглото! Причинява по-сериозна ерекция и можеш да издържаш колкото си искаш, с колкото си искаш партньори! Виаграта скъсява дистанцията между фантазията и реалността. Мисля, че е най-хубавото лекарство, произвеждано някога!

В продължение на десет години като че поизчезна от публичното пространство покрай брака си. Беше ли подготвен за реакцията при завръщането ти?

Не, останах изненадан! Отдел „Забавления“ в компанията организира пижамено парти в „Garden of Eden“ веднага, след като с Кимбърли се разделихме. Мястото беше бъкано с плеймейтки, а вниманието към мен беше огромно. По целия свят плъзнаха снимки на полуголи момичета, седящи в скута ми. Това бе първият намек, че билетът ми за рая все още важи.

Изглежда, че си се върнал точно тогава, когато от теб е имало най-много нужда…

Таймингът е нещо изключително важно! Ако се бях завърнал няколко години по-рано, вероятно реакцията щеше да е по-различна. Докато сега се натъкнах на пост-феминистичен, ретро свят, в който младите хора отново са готови да купонясват! Мисля си, че цялото нещо е реакция на консерватизма на 80-те и началото на 90-те. Все още непознати тичат към мен и падат на колене: „Ти си човекът! Ти си човекът!“

Благодарение на завръщането ти, брандът PLAYBOY отново е супер популярен. Би трябвало да си адски доволен, нали?

Разбира се. По доста реален начин в момента живеем в PLAYBOY свят – виждате го по телевизията, в интернет, във вестниците и списанията. От Сексът и градът, където Сара Джесика Паркър носи колие със зайчето, та до вечерния монолог на Джей Лено. Известните списания пък също са вариации на нашата философия. Maxim, Details и FHM са издания за ергени.

Какво ви отличава сред цялата тази конкуренция?

През 50-те и 60-те PLAYBOY бе глас в пустиня – всички останали се занимаваха с алфамъжки хобита, не бяха лъскави и не продаваха реклама. Списанията за жени и семейства доминираха на пазара. Днес гласовете са адски много, конкуренцията действително е огромна. Ние обаче продължаваме да отстояваме позиции, тъй като PLAYBOY винаги е предлагал нещо, което другите не правят. Ние сме класно издание с история, завет и много исторически успехи. Цели поколения са израствали с нас. Те се идентифицират със списанието от гледна точка на това какви са и какви са искали да бъдат. PLAYBOY винаги е имал специална връзка с читателите си, заради което почти половин век е най-продаваното и най-влиятелно мъжко издание на планетата.

Очевидно имаш доста критици. Как реагираш на думите им?

През 60-те не ставаше въпрос конкретно за мен – заклеймяването на PLAYBOY и главния му редактор е нещо като тест на Роршах. Хората проектират собствените си предразсъдъци върху списанието и върху моя личен живот. Разбираемо е, тъй като голяма част от него в крайна сметка е свързан с фантазиите и предразсъдъците в Америка и останалия свят. С времето открих и още нещо интересно – че тези размисли до голяма степен се променят според социалния климат. Онова, което генерира аплодисменти през едно десетилетие, води до негативна реакция през следващото.

Преминал си през доста препятствия – как винаги успяваш да оцелееш?

Отчасти може би се дължи на късмет. Но също така винаги съм бил оптимист – наистина вярвам, че нещата се получават, стига да следваш мечтите си безотказно.

Наистина ли никога не си се срещал с първата си плеймейтка Мерелин Монро?

Ако бе живяла малко по-дълго, със сигурност щяхме да се видим. Но през 50-те аз прекарвах много малко време в Калифорния, а тя изобщо не идваше в Чикаго. Важното е, че появата й на корицата промени историята и завинаги ни постави под общ знаменател в публичното съзнание.

Какъв е едничкият урок, който искаш хората да научат от твоя живот?

Ако трябва да посоча едно единствено нещо, то е следното – моят живот е пример за това, че няма нужда да живееш според нечии изкуствени правила. Няма нужда да бъдеш ограничаван от предубеждения за секса, възрастта и прочие. Живота ни го даряват родителите, а после той бива оформен от околните и цялото общество. Можеш да се примириш с това и да влезеш в стереотипния коловоз, може обаче и сам да избереш какъв да бъдеш. Животът е прелестно приключение, стига да го вземеш в собствените си ръце и да следваш мечтите си. Ако не го направиш, никога няма да разбереш какво е могло да се случи…

Интервюиран от Бил Земе, Playboy (по материали от българското издание на Playboy, ноември 2017, бр. 177).

предишна статияВтори сервис, мощен колкото първия
следваща статия1 млн. лв. отпуска правителството на Бургас и Камено