Хю Хефнър

Преди месец на 91 години почина американският милиардер и основател на популярно мъжко списание PLAYBOY Хю Хефнър. Празнината, която остави, надали скоро ще бъде запълнена. Българското издание публикува едно от малкото интервюта, които някога е давал бащата на мъжката библия.

Да започнем с нещото, което всички искат да знаят, ама само ти можеш да ни кажеш – какво е да си Хю Хефнър?

Колко време имате? Ха-ха! Истината е, че едва ли би могло да бъде по-хубаво! Наясно съм, че изживявам фантазиите на много хора, но е важно да разберете и следното – изживявам и собствената си такава! Това е в основата на всичко!

Тоест – животът ти е толкова готин, колкото изглежда отстрани?

Не. По-готин е. Защото дръзнах да помечтая невъзможното и да го случа. Или поне повечето от него.

Какво не си успял?

Не е много…

Хайде да бъдем малко по конкретни. По последни данни си влюбен в три жени едновременно – и трите се харесват взаимно, имената им се римуват, две от тях са близначки, и всички пристигат в спалнята ти по едно и също време. Ти си на 73 години. Нали се сещаш, че мъже от целия свят умират за детайли?

Разбирам. Още веднъж се озовавам в центъра на универсалната мъжка фантазия. Животът е хубав, умножено по три! Понякога – по четири… Близначките имат приятелка, която обича да ни идва на гости…

В списание Time бяха написали, че Манди, Санди и Бранди са „гаджето“ ти, в единствено число.

Всъщност е точно така. (Прави пауза.) Трудно е да го обясня, но е прекрасно. И онова, което прави нещата истински специални, е начинът, по който момичетата чувстват една друга. Няма никаква ревност, всъщност са най-добри приятелки. Обгрижват се, обгрижват и мен. Никога не съм си представял нещо подобно, дори в най-лудите си фантазии.

Кой обръща повече внимание на разликата във възрастта? Ти или те?

Бранди твърди, че възрастта е просто цифра – и е права. Момичетата ме поддържат млад. Успявам да виждам живота през техния поглед.

Да поговорим за виаграта?

Тъкмо се чудех защо го отлагате…

По какъв начин ти помага виаграта?

Тя си е направо произведена за мъж с три гаджета! Хапчето е много повече от лекарство за импотентност – то премахва несигурността в леглото! Причинява по-сериозна ерекция и можеш да издържаш колкото си искаш, с колкото си искаш партньори! Виаграта скъсява дистанцията между фантазията и реалността. Мисля, че е най-хубавото лекарство, произвеждано някога!

В продължение на десет години като че поизчезна от публичното пространство покрай брака си. Беше ли подготвен за реакцията при завръщането ти?

Не, останах изненадан! Отдел „Забавления“ в компанията организира пижамено парти в „Garden of Eden“ веднага, след като с Кимбърли се разделихме. Мястото беше бъкано с плеймейтки, а вниманието към мен беше огромно. По целия свят плъзнаха снимки на полуголи момичета, седящи в скута ми. Това бе първият намек, че билетът ми за рая все още важи.

Изглежда, че си се върнал точно тогава, когато от теб е имало най-много нужда…

Таймингът е нещо изключително важно! Ако се бях завърнал няколко години по-рано, вероятно реакцията щеше да е по-различна. Докато сега се натъкнах на пост-феминистичен, ретро свят, в който младите хора отново са готови да купонясват! Мисля си, че цялото нещо е реакция на консерватизма на 80-те и началото на 90-те. Все още непознати тичат към мен и падат на колене: „Ти си човекът! Ти си човекът!“

Благодарение на завръщането ти, брандът PLAYBOY отново е супер популярен. Би трябвало да си адски доволен, нали?

Разбира се. По доста реален начин в момента живеем в PLAYBOY свят – виждате го по телевизията, в интернет, във вестниците и списанията. От Сексът и градът, където Сара Джесика Паркър носи колие със зайчето, та до вечерния монолог на Джей Лено. Известните списания пък също са вариации на нашата философия. Maxim, Details и FHM са издания за ергени.

Какво ви отличава сред цялата тази конкуренция?

През 50-те и 60-те PLAYBOY бе глас в пустиня – всички останали се занимаваха с алфамъжки хобита, не бяха лъскави и не продаваха реклама. Списанията за жени и семейства доминираха на пазара. Днес гласовете са адски много, конкуренцията действително е огромна. Ние обаче продължаваме да отстояваме позиции, тъй като PLAYBOY винаги е предлагал нещо, което другите не правят. Ние сме класно издание с история, завет и много исторически успехи. Цели поколения са израствали с нас. Те се идентифицират със списанието от гледна точка на това какви са и какви са искали да бъдат. PLAYBOY винаги е имал специална връзка с читателите си, заради което почти половин век е най-продаваното и най-влиятелно мъжко издание на планетата.

Очевидно имаш доста критици. Как реагираш на думите им?

През 60-те не ставаше въпрос конкретно за мен – заклеймяването на PLAYBOY и главния му редактор е нещо като тест на Роршах. Хората проектират собствените си предразсъдъци върху списанието и върху моя личен живот. Разбираемо е, тъй като голяма част от него в крайна сметка е свързан с фантазиите и предразсъдъците в Америка и останалия свят. С времето открих и още нещо интересно – че тези размисли до голяма степен се променят според социалния климат. Онова, което генерира аплодисменти през едно десетилетие, води до негативна реакция през следващото.

Преминал си през доста препятствия – как винаги успяваш да оцелееш?

Отчасти може би се дължи на късмет. Но също така винаги съм бил оптимист – наистина вярвам, че нещата се получават, стига да следваш мечтите си безотказно.

Наистина ли никога не си се срещал с първата си плеймейтка Мерелин Монро?

Ако бе живяла малко по-дълго, със сигурност щяхме да се видим. Но през 50-те аз прекарвах много малко време в Калифорния, а тя изобщо не идваше в Чикаго. Важното е, че появата й на корицата промени историята и завинаги ни постави под общ знаменател в публичното съзнание.

Какъв е едничкият урок, който искаш хората да научат от твоя живот?

Ако трябва да посоча едно единствено нещо, то е следното – моят живот е пример за това, че няма нужда да живееш според нечии изкуствени правила. Няма нужда да бъдеш ограничаван от предубеждения за секса, възрастта и прочие. Живота ни го даряват родителите, а после той бива оформен от околните и цялото общество. Можеш да се примириш с това и да влезеш в стереотипния коловоз, може обаче и сам да избереш какъв да бъдеш. Животът е прелестно приключение, стига да го вземеш в собствените си ръце и да следваш мечтите си. Ако не го направиш, никога няма да разбереш какво е могло да се случи…

Интервюиран от Бил Земе, Playboy (по материали от българското издание на Playboy, ноември 2017, бр. 177).