Виното – тази напитка на младостта, намалява със 17% риска от заразяване с Ковид. Това сочи проучване, публикувано във Frontiers In Nutrition.

Учените са изследвали база данни на пациенти от Великобритания и Китай. Според заключенията на изследователите хората, които пият пет или повече чаши червено вино всяка седмица, имат 17% по-нисък риск от заразяване с вируса.

Учените смятат, че това се дължи на високото съдържание на полифеноли в напитката, за което е доказано, че помага при грип и други респираторни заболявания.

Установено е също, че бялото вино и шампанското намаляват риска от заразяване с Ковид, като тези, които консумират една до четири чаши от всяка напитка на седмица, имат 8% по-нисък риск от инфекция.

Изследването носи лоши новини за любителите на сайдели или бира – те имат 8% по-висок шанс от заразяване с Ковид. Консуматорите на 5 или повече чаши твърд алкохол на седмица също са с повишен риск от заразяване. Изследването препоръчва да не се пие концентриран алкохол по време на пандемията, тъй като тези, които консумират двойно по-голямо от препоръчаното количество, имат по-висок общ шанс да се заразят с вируса.

предишна статия„Галъп”: Радев остава най-харесваната политическа фигура у нас
следваща статияЗа една от зодиите денят е благоприятен за съвместно пътуване извън града