Мохамед Али

Измина година и половина от трагичната кончина на Мохамед Али и света все още тъжи от загубата на „Най-великият”.

Когато личност от такъв калибър ни напусне от този свят е неизбежно да се получи вакуум в този спорт. Бойци ще идват и ще си тръгват, но е малко вероятно някой да стигне до неговото ниво.

Неписан закон в бокса гласи, че е Али е най-великият на всички времена, но дали е най-добрия боец в историята?

Множество фенове дискутират относно хипотетични двубой между различни съперници и Мохамед Али срещу Брус Лий е една от най-интересните възможни срещи.

Очевидно, двамата са много различни като размери и бойни стилове, но това не ни пречи да се замислим, какво би се случило, когато те се намират на един ринг.

Изглежда, че не кой да е, а самият Брус Лий, е давал мнението си по темата.

Режисьорът на „Дракона идва” (1973-та година) Роберт Клоус си спомня ясно, какво Лий е казвал относно двубой с Али.

„Веднъж отидох да видя Брус в студиото „Golden Harvest”. Той гледаше документален филм за Касиус Клей. Али беше световен шампион по това време и Брус го виждаше като най-великия боец . Филмът показваше и кадри от мачовете му.

Брус накара екипа на продукцията да му донесе огромно огледало, което позиционира срещу телевизора, за да може да се отразяват движенията на Али. Той се движеше заедно с отражението.

Дясната ръка на Брус следваше тази на Али, левият крак на Брус следваше този на Али. Брус се биеше в неговите обувки”, спомня си Клоус.

„Всички казват, че някой ден трябва да се бия с Али. Уча всеки негов ход. Искам да знам как мисли и се движи”, каза тогава Брус.

Въпреки това, той знаеше, че няма никакъв шанс срещу Али.

„Виж ми ръката, тази малка китайска ръка. Той ще ме убие!”

Брус Лий не е вярвал, че има шанс срещу много по-големия Али.  Но какво е вашето мнение? Дали ударите на Али биха били достатъчно бързи за да се справят с ненормалната скорост на Брус?


За още интересни статии, анализи, коментари и интервюта следете страницата ни във Фейсбук Екипнюз.

предишна статияГригор Димитров излиза тази вечер в търсене на трета поредна победа в Лондон
следваща статияСп. „Форбс” подреди най-високоплатените млади знаменитости