Шведски стартъп започна да набира гарвани и да ги обучава да събират фасове от улиците и площадите близо до Стокхолм, пише „Гардиън“. Птиците  са вербувани като част от кампания за намаляване на разходите.

Дивите птици изпълняват задачата, тъй като получават малко храна за всеки фас, който поставят в машина, проектирана от стартираща компания в Södertälje, близо до Стокхолм.

Според Кристиан Гюнтер-Хансен, основател на Corvid Cleaning птиците  участвали на доброволно.

„Интересно е , че се оказва, че можем да научим враните да събират фасове, а не можем да отучим хората да ги хвърлят на земята“, коментира Томас Търнстром, представител на община Сьодертале.

Всяка година по улиците на Швеция биват изхвърлени повече от 1 милиард фасове, което представлява 62% от всички отпадъци. Почистването на улиците струва 20 милиона шведски крони.

Гюнтер-Хансен смята, че неговият метод може да спести поне 75% от разходите, свързани с събирането на фасове от цигари в града.

Според изследвания враните от Нова Каледония са толкова добри в разсъжденията, колкото и човешкото седемгодишно дете. Това ги прави най-умните птици и най-подходящите за тази работа.

предишна статияПетър Стоянов: Молбата за членство в НАТО беше написана в моя кабинет
следваща статия„Алфа Рисърч“: Половината от българите пестят от ток