Емблематичната журналистка Велислава Дърева, която е и член на Националния съвет на БСП, е уволнена от в. Дума. Това съобщи самата тя в социалните мрежи. Като най-вероятната причина е критика към лидера на партията Корнения Нинова.

„От днес, 14 януари и аз не съм част от екипа на Дума. Просто са махнали моето име от карето на вестника. Уволняват те подло, бандитски, иззад ъгъла. Без аргументи, без мотиви. Дерзайте, корнелианци!“, пише в профила си Дърева. Репресиите продължават, коментира още тя. 

Дърева е сред критиците на лидера Корнелия Нинова и неведнъж й е искала оставката. Преди ден беше уволнено и друго емблематично лице в медията – Велиана Христова.

За уволнението съобщи самата Христова в профила си във Фейсбук, като обясни, че това е било провокирано заради протестно писмо за натиск от „Позитано“ 20 върху редакционната политика. От пресцентъра на партията изпратиха опровержение, че Христова не е била на трудов договор.

Вицепрезидентът разкритикува уволненията

Вчера вицепрезидентът Илияна Йотова, която е и бивш журналист, разритикува ръководството на БСП заради казуса с Велиана Христова, която от самото му създаване.

Илияна Йотова обаче застана зад Велиана Христова и предупреди, че без „Дума“ няма БСП. Вицепрезидентът, която е бивш член на ръководството на соцпартията и бивш неин евродепутат, направи паралели с времето на създателя му Стефан Продев.

„Много несгоди изтърпя вестник ДУМА за своите 32 години. Не успя да го спре дори Иван Костов преди 25. Знаехме, че без ДУМА няма БСП.

ДУМА оцеля напук на политически опоненти, на зложелатели, на знайни и незнайни „разбирачи“, на мимолетни амбиции, които никой вече не помни. Оцеля благодарение на своите имена, на журналистите, на хората от редакцията, които всекидневно, с професионализъм и отговорност пред истината и с лявата идея „воюват“ за обикновения човек, за справедливостта и по-доброто утре. Хора, които дори в най-трудни моменти не си позволяват да коленичат пред силните на деня! Заради тях ДУМА е вестник с характер, арена на свободното слово и лявата идея! Заради тях ДУМА е ДУМА-та!

Защо настоящото ръководство на вестника посяга на едно от тези имена – Велиана Христова/ Veliana Hristova?! Ляв човек по ум и сърце, утвърден журналист, заслужил уважението дори на тези, които са попадали под безмилостните удари на критичното ѝ перо! Отговорността носи всеки сам! Надявам се решението да бъде преосмислено!

Sursum corda – Горе сърцето, както казваше Стефан Продев!“, написа в социалната мрежа вицепрезидентът.

Силен обществен отзвук

Междувременно новината предизвика отзвук сред журналисти, политици и общественици, които подеха петиция в нейна защита.

До момента подписите са над 370, като сред хората, застанали с имената си срещу решението на партийното ръководство, са ректорът на Софийския университет Анастас Герджиков, Анжел Вагенщайн, бившият министър на образованието Красимир Вълчев, Велислава Дърева, евродепутатът Петър Витанов и много журналисти от различни български медии, които описват Велиана Христова като голям професионалист и човек, отдаден на каузата „Дума“. Христова получи защита и от СБЖ, чийто член е и ръководи синдикалната му секция в партийния вестник.

Обзорът е на debati.bg