Русия заяви в четвъртък, че е попаднала в задънена улица в усилията си да убеди Запада да забрани на Украйна да се присъедини към НАТО и заплаши с неуточнени последици в отговор.

Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, цитиран от агенция ТАСС, заяви, че руските военни специалисти предоставят опции на президента Владимир Путин, в случай че ситуацията около Украйна се влоши, но трябва да се даде шанс на дипломацията. Той каза още, че разговорите със Съединените щати в Женева в понеделник, и с НАТО в Брюксел в сряда, са показали, че има „задънена улица или разлика в подходите“. Той не вижда причина да преговарят отново през следващите дни, за да започнат отново едни и същи дискусии.

Русия принуди Съединените щати и техните съюзници да седнат на масата за преговори, като събра около 100 000 войници близо до границата с Украйна, но същевременно отрече, че планира да нахлуе.

„Ако не чуем конструктивен отговор на нашите предложения в разумен срок, и агресивното поведение спрямо Русия продължи, ще трябва да предприемем необходимите мерки, за да осигурим стратегически баланс и да премахнем неприемливите заплахи за националната ни сигурност“, казаха от руската мисия. Това съобщи ОССЕ в Туитър, цитирайки своя посланик Александър Лукашевич.

Полският външен министър каза във Виена, че Европа е по-близо до война от всякога през последните 30 години, а пратеникът на САЩ каза, че Западът не трябва да се поддава на изнудване.

Русия обяви, че след десетилетия на разширяване на НАТО към Източна Европа, е решена да начертае червени линии, като спре Алианса да приеме Украйна за член или да базира ракети там.

Съединените щати отговориха, че исканията на Русия за налагане на вето на членството на Украйна и спиране на военната дейност на НАТО в Източна Европа не са стартови, но те са готови да разговарят с Москва. 

Рябков каза, че Съединените щати и техните съюзници от НАТО „не са готови да изпълнят нашите ключови изисквания“ и са готови само да обсъждат въпроси от второстепенно значение за Москва.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи пред репортери, че разговорите тази седмица са дали някои „положителни нюанси“, но това не е достатъчно. Според него, остават разногласията по фундаментални въпроси. Той разкритикува законопроекта за санкции, ако Русия атакува Украйна, представен от демократите в Сената на САЩ в сряда. Той е насочен към висши руски правителствени и военни служители, включително президента Владимир Путин, както и ключови банкови институции. Песков каза, че санкционирането на Путин би било равносилно на прекъсване на отношенията.

„Ние гледаме на появата на подобни документи и изявления изключително негативно на фона на продължаваща серия от преговори, макар и неуспешни“, каза той.

Има ли риск от война?

На преговорите на ОССЕ във Виена полският външен министър Збигнев Рау призова за мирно решение на кризата с Украйна. „Изглежда, че рискът от война в зоната на ОССЕ сега е по-голям от всякога през последните 30 години“, каза Рау в реч.

Посланикът на САЩ Майкъл Карпентър каза на срещата на ОССЕ: „Докато се подготвяме за открит диалог, за това как да засилим сигурността в полза на всички, ние трябва решително да отхвърлим изнудването и никога да не допускаме агресията и заплахите да бъдат възнаградени“.

Русия заяви, че ще вземе решение за следващите си действия след преговорите тази седмица, но  заплашиха с неуточнени „военно-технически мерки“, ако исканията им бъдат отхвърлени.

Заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман каза в сряда, че ако Русия се оттегли, това ще покаже, че никога не е била сериозна по отношение на дипломацията. Съединените щати до голяма степен са се спрели на вариантите за санкции срещу Русия, ако тя нахлуе в Украйна и ще бъдат готови да ги наложат веднага, заявиха висши служители на администрацията на Байдън в сряда.

Европа няма шанс

Изправени сме пред реалност, в която Русия, въпреки че икономиката ѝ е с размерите на тази на Португалия, е способна да тормози и сплашва континента благодарение на енергийните си запаси и готовността си да проектира огромна военна мощ.

Всяко руско нахлуване в Украйна би струвало на Русия цяло състояние и вероятно би имало изтощителни последици за нея. Малко вероятно е инвазията да е предпочитаният от президента Путин вариант. И все пак, в това „ходене по острието на бръснача“ има и друга реалност. Ако Русия нахлуе в Украйна, разходите за Европа ще бъдат също толкова опустошителни. Това ще принуди зависимите от газ европейски държави да търсят скъпи алтернативи и да инвестират милиарди в инфраструктура – от газопроводи до специални хранилища.

Докато Кремъл отдавна подготвя постепенно отделяне от Европа, обратното остава немислимо за повечето европейци.

Материалът е от debati.bg

 

предишна статияДенят ще донесе неприятни събития за една от зодиите
следваща статияУволниха и Велислава Дърева от в. Дума, Илияна Йотова излезе с позиция