Международен екип от учени създаде най-подробната досега триизмерна карта на Вселената, съобщавa CNN. 

Проектът е разбработван в рамките на седем месеца с помощта на спектроскопичен инструмент за тъмна енергия (DESI). Компонент, създаден от университета в Дърам, един от най-престижните във Великобритания, увеличава зрителното поле на телескопа с помощта на 5000 оптични влакна.

Проф. Карлос Френк от Института за компютърна космология е категоричен, че данните на DESI ще „помагат за разкриването на някои от най-съкровените тайни на Космоса“.

„Това ще ни помогне да търсим доказателства за природата на тъмната енергия. Ще научим и повече за тъмната материя и ролята, която играе в това как се образуват галактики като Млечния път и как се развива Вселената.

Оптичната система разделя светлината от галактики, звезди и ярко разнообразие от галактики, известни като квазари, на тесни цветни ленти.

Това разкрива техния химически състав, колко далеч са и колко бързо пътуват, което позволява на изследователите да преценят колко и колко бързо се е разширила Вселената.

Окончателната 3D картата ще даде на учените по-добро разбиране на тъмната енергия, която представлява 70% от Вселената и води до разширяване. DESI произвежда данни, свързани с преди 11 милиарда години, които могат да хвърлят светлина върху ранната Вселена.

Виктория Фосет, докторант в Центъра за извънгалактична астрономия на университета в Дърам, каза, че DESI показва много по-отдалечени обекти от откритите преди.

„Откриваме доста екзотични системи, включително големи проби от редки обекти, които просто не сме били в състояние да проучим подробно преди“, каза тя.

Учените също използват данните, за да разберат поведението на средните черни дупки в малки галактики. DESI вече е каталогизирал повече от 7,5 милиона галактики и се очаква да добави още 27,5 милиона до края на своя цикъл през 2026 г.