Уменията за общуване ни позволяват да даваме и получаваме информация. Всъщност работодателите постоянно посочват комуникационните умения като едни от най-често изискваните умения в обявите за работа през 2020 г. Използването, усъвършенстването и демонстрирането на комуникационни умения често може да се окаже от помощ за  напредък в кариерата и да ни направи по-конкурентоспособни при търсенето на нова работа.

В тази статия от Indeed.com посочват значението на комуникационните умения и начините, по които могат да се подобрят.

Топ 10 на комуникационните умения

Ето кои са най-важните комуникационни умения, които работодателите и специалистите по набиране на персонал искат да видят в автобиографията ви:

 

Активно слушане

Активното слушане означава да обръщате голямо внимание на човека, с когото общувате, като се включвате в разговора и задавате въпроси. Практикуването на активно слушане може да изгради уважение с колегите ви и да повиши разбирателството на работното място. Докато слушате активно, се съсредоточете върху говорещия, като избягвате разсейващи фактори като мобилни телефони, лаптопи или други проекти, и като подготвяте въпроси, коментари или идеи, за да отговорите по смислен начин.

Подобрете способностите си за активно слушане, като обръщате внимание на изражението на лицето, езика на тялото и тона на другите хора. Вместо да подготвяте какво ще кажете, съсредоточете се върху това какво казва другият човек и как го казва. Ако трябва да изясните нещо, задайте уточняващи въпроси или перифразирайте казаното, за да потвърдите, че сте го разбрали правилно.

 

Метод на комуникация

Използването на правилния начин на общуване е важно умение. Разговорите чрез имейли, писма, телефонни обаждания, лични срещи или мигновени съобщения имат своите предимства и недостатъци. Комуникацията е по-добра, когато съобразявате с аудиторията си каква информация и как искате да споделите.

Например, ако общувате с потенциален работодател, може би е по-добре да изпратите официален имейл или да му се обадите по телефона. На работното място може да се окаже, че е по-лесно да предавате сложна информация лично или чрез видеоконференция, отколкото по имейл. Изграждането на приятелства от разстояние на работното място е по-лесно, когато можете да говорите чрез незабавни съобщения.

 

Приятелско отношение

Приятелските черти като честност и любезност могат да помогнат за укрепване на доверието и разбирането при общуването на работното място. Опитайте се да общувате с позитивна нагласа, да сте отворени и да задавате въпроси, които да ви помогнат да разберете откъде идват. Малките жестове, като например да попитате някого как се справя, да се усмихнете, докато говори, или да го похвалите за добре свършената работа, могат да ви помогнат да развиете продуктивни взаимоотношения с колеги и ръководители.

Можете да покажете отношение, като обръщате внимание на малките детайли при разговори с колеги. Например, ако колега ви каже, че скоро има рожден ден на детето му, и се свържете с него отново по-късно, можете да го попитате как е минало партито за рождения ден.

 

Увереност

На работното място хората са по-склонни да реагират на идеи, които са представени с увереност. Има много начини да изглеждате уверени, включително като установявате зрителен контакт, когато се обръщате към някого, седите изправени с изправени рамене и се подготвяте предварително, така че мислите ви да са шлифовани и да можете да отговорите на всички въпроси.

 

Споделяне на обратна връзка

Силните комуникатори могат да приемат обратната връзка, дори и когато съдържа критики, но същевременно да представят градивна критика  спрямо другите. Обратната връзка трябва да отговаря на въпроси, да предлага решения или да помага за укрепване на съответния проект или тема. Предоставянето и приемането на обратна връзка е важно умение на работното място, тъй като може да помогне както на вас, така и на хората около вас да направят значими подобрения в работата си и в професионалното си развитие.

Чудесен начин да се научите как да давате обратна връзка е да си водите бележки от другите относно обратната връзка, която ви дават.

 

Яснота

Когато говорите, е важно да сте ясни и да говорите отчетливо. Регулирането на гласа, така че да се чува в различни среди, е умение, което е от решаващо значение за ефективното общуване. Говоренето на твърде висок глас може да бъде неуважително или неудобно в определени среди.

Друг аспект на вербалната комуникация са вокалите и тоналността. Това включва начина, по който тонът ви се движи нагоре и надолу, височината на гласа и интервалите, които поставяте между фразите. Подобни детайли могат да бъдат ефективни при предаването на емоции.

 

Емпатия

Емпатията означава, че можете не само да разбирате, но и да споделяте емоциите на другите. Това умение за общуване е важно както в екип, така и в индивидуална обстановка. И в двата случая ще трябва да разбирате емоциите на другите хора и да избирате подходящ отговор.

 

Уважавайте

Ключов аспект на уважението е да знаете кога да инициирате комуникация и да отговаряте. В екипна или групова обстановка позволяването на другите да говорят, без да бъдат прекъсвани, се разглежда като необходимо комуникационно умение, свързано с уважението. Уважителното общуване означава също така да използвате времето си с друг човек разумно – да се придържате към темата, да задавате ясни въпроси и да отговаряте изчерпателно на всички зададени въпроси.

 

Невербални знаци

Голяма част от комуникацията се осъществява чрез невербални сигнали, като например езика на тялото, изражението на лицето и контакта с очите. Когато слушате някого, трябва да обръщате внимание на това, което казва, както и на неговия невербален език. По същия начин трябва да сте наясно със собствения си език на тялото, когато общувате, за да сте сигурни, че изпращате подходящи сигнали на другите.

 

Отзивчивост

Независимо дали отговаряте на телефонно обаждане или отговоряте на имейл, бързите комуникатори се считат за по-ефективни от тези, които реагират бавно. Един от методите е да обмислите колко време ще отнеме отговорът ви. дали това е молба или въпрос, на който можете да отговорите през следващите пет минути? Ако е така, може би е добра идея да отговорите веднага след като го видите. Ако става въпрос за по-сложна молба или въпрос, все пак можете да потвърдите, че сте получили съобщението, и да уведомите другото лице, че ще отговорите по-късно.

 

предишна статияМатематици от БАН поставиха нов световен рекорд
следваща статияУникална карта разкрива най-съкровените тайни на Космоса