Will Smith (R) hits at Chris Rock as Rock spoke on stage during the 94th Academy Awards in Hollywood, Los Angeles, California, U.S., March 27, 2022. REUTERS/Brian Snyder

Уил Смит подаде оставка от органа, който връчва Оскарите. Това се случва само пет дни след като нападна комика Крис Рок по време на церемонията за връчване на наградите.

Актьорът каза, че действията му, които засенчиха най-бляскавата нощ в Холивуд, са „шокиращи, болезнени и непростими“.

„Списъкът с тези, които съм наранил, е дълъг и включва Крис, неговото семейство, много от моите скъпи приятели и близки, всички присъстващи в залата, както и световната публика, която е гледала церемонията у дома“, каза Смит.

„Предадох доверието на Академията. Лиших други номинирани и победители от възможността да празнуват и да бъдат прославени заради изключителната си работа. Сърцето ми е съкрушено.“

Присъстващите на церемонията в Dolby Theatre гледаха шокирани как Уил Смит се качва на сцената и удря Рок по лицето. Причината бе, че комикът се пошегува с болната му съпруга. Джейда Пинкет Смит има алопеция – състояние, което води до косопад.

След шамара Смит се върна на мястото си и продължи да крещи нецензурни думи срещу Рок. Комикът пък получи подкрепата на публиката за това, че е запазил хладнокръвие след шамара.

Половин час след шамара Смит бе удостоен с Оскар за най-добър актьор за ролята си в спортния биографичен филм „Крал Ричард“.

„Напускам членството си в Академията за филмови изкуства и науки и ще приема всички по-нататъшни последици, които Бордът сметне за подходящи“, заяви актьорът.

Продуцентът на Оскарите Уил Пакър каза пред ABC, че именно професионализмът на комика Крис Рок е позволил на шоуто да продължи.