XI-то издание на националната кампания в подкрепа на четенето „Походът на книгите“ през 2022 г. ще стартира днес. На тази дата се отбелязва Международният ден на детската книга. Той ще приключи на 23-ти април, когато отбелязваме Международния ден на книгата и авторското право.

Инициативата е част от мисията на Асоциация „Българска книга“ (АБК) в подкрепа на грамотността, културата и образованието. Целта на кампанията е да повиши интереса към четенето на книги сред децата и юношите, както и да информира обществото като цяло по темата за грамотността сред най-малките. Дигиталната платформа на събитието тази година позволява включването на деца от цялата страна и от чужбина.

Официалното откриване на „Походът на книгите“ ще бъде на 2 април (събота) от 11:00 ч. в Детския отдел на Столична библиотека (пл. „Славейков“ №4а), с участието на организаторите и партньорите на кампанията.

Участници в „Походът на книгите“ отново ще бъдат известни българи

Известни българи ще се срещнат с децата на живо и онлайн и ще им прочетат откъси от любимите си детски книги. Целта е да мотивират най-малките да четат. В тазгодишното издание са поканени да четат политици и журналисти, а сред потвърдилите до момента са: еврокомисарят по „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел; вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова – патрон на събитието; заместник-председателят на народното събрание Кристиан Вигенин, вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова, министърът на културата Атанас Атанасов; министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, заместник-кметът на Столична община Мирослав Боршош и др.

Основен партньор и съорганизатор на официалното откриване на събитието е Столична библиотека, която е подготвила пъстра програма от литературни събития за деца. Денят за старт на кампанията не е избран случайно – това е Международният ден на детската книга. Той се отбелязва всяка година в целия свят и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, създал едни от най-популярните приказки на всички времена. Преди 60 г. ЮНЕСКО учредява Международен златен медал на името на Андерсен, наричан още „Малка Нобелова награда“.

Походът на книгите

В рамките на кампанията „Походът на книгите“ тази година ще се проведат поредица от интересни събития в цялата страна:

„Маратон на четенето“ от 2 до 21 април 2022 г. ще се проведе в библиотеките и читалищата в цялата страна под формата на поредица от срещи, четения, премиери, драматизации, конкурси и др., за да утвърдим отново библиотеките като значимо място за четене, общуване и срещи на общността на живо или онлайн в дигитална среда. Тази година националният „Маратон на четенето“ ще е с акцент 15-ти април и ще бъде посветен на Емилия Милкова, дългогодишен член на УС на Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА), председател на ББИА (2020 – 2021) и един от инициаторите за превръщане на инициативата на РБ „Пенчо Славейков“ – Варна „Маратон на четящите хора“ в национален.

Връчване на годишната националната награда „Бисерче вълшебно“ на фондация „Детска книга“. Тя се връчва за любима новопубликувана детска книга, избрана след гласуване от жури на възраст между 5 и 16 г.

„Известни българи четат на децата“ – в инициативата на АБК тази година участват журналисти и политици. Те ще се срещнат с деца от училища и детски градини, за да ги насърчат с примера си да четат книги.

„Празник на книгата“ ще организират издателства, членове на АБК, в книжарници, библиотеки и културни центрове в цялата страна. Предстоят поредица интересни събития, срещи с автори, премиери на книги и др.

Регионални кампании „Походът на книгите“, които са организират съвместно с НСОРБ и кметовете на различни общини, и населени места в България.

 

предишна статияУил Смит напусна Академията за Оскарите след скандала с Крис Рок
следваща статияДенят няма да е особено успешен за една от зодиите