роботи, готвене

Готварски роботи и по-вкусни рецепти: Японският електронен гигант „Sony“ пусна в ход нова секция за изкуствен интелект, надявайки се, че тя ще промени начина, по който готвим и ядем.

Новото изследователско звено Sony AI ще работи в Япония, Европа и Съединените щати, като ще се съсредоточи върху традиционните области на игри, изображения и сензорни съоръжения, както и „гастрономия“.

Фирмата, която произвежда франчайза на PlayStation и филмовата поредица „Спайдърмен“, е най-новата мултинационална технологична компания, протягаща ръце към пая в бизнеса с храни, насочен все повече към нови ястия, галещи небцето.

„ИТ и роботиката няма да заменят готвачите. Ние се стремим да предложим нови инструменти за разширяване на творчеството им с AI и роботика“, заяви говорителят на „Sony“ Тобе пред АФП.

„Областта на храната изисква проучване на молекулните структури. Използвайки ИТ и неговия аналитичен капацитет, можем да създадем нови неща“, каза Тобе. „Това включва вкус, но и аромат. Чрез сензорните технологии вероятно можем да създадем нови ястия, които да угодят на човешкото чревоугодничество“, каза той.

Базираният в Токио конгломерат за приспособления и развлечения предвижда в бъдеще създаването на роботизирана кухня, която да помогне на по-възрастните да приготвят ястия у дома, но без използването на огън или електричество. Това може също да доведе до създаването на ресторант, в който роботите да готвят пред гостите.

„Може да има начини на готвене, които могат да се правят само чрез роботизация. Може да става въпрос за контрол на температурата. Може би всичко е в точно определяне на времето за това кога и къде да се прилага топлина“, каза Тобе.

предишна статияАнтонио Бандерас откри свой театър в родния си град
следваща статияТърг на лични вещи на Хитлер събра мераклии в Мюнхен