Моята борба

На търг на свързани с нацистите предмети, сред които и цилиндърът на Адолф Хитлер, бяха похарчени стотици хиляди евро в Мюнхен в сряда, съобщи АФП.

Цилиндърът на нацисткия лидер отиде при нов собственик срещу 50 000 евро, става видно от уебсайта на аукционната къща Hermann Historica, докато дрехите, принадлежащи на партньорката му Ева Браун, се продават за хиляди.

Един купувач плати 130 000 евро за посребрен екземпляр от политически манифест на Хитлер „Майн Кампф“, който някога е принадлежал на висшия нацист Херман Гьоринг, украсен с орел и свастиката, емблема на нацистката партия.

Много други дрехи и лични вещи от прословутите нацистки лидери от Втората световна война като Хайнрих Химлер и Рудолф Хес също бяха в каталога за продажба.

„Престъпленията на нацистите се омаловажават тук“, заяви комисарят по антисемитизма на германското правителство Феликс Клайн пред вестникарската група Функе.

„Те се държат така, сякаш търгуват с напълно нормални исторически предмети на изкуството“, но „има опасност нацистките реликви да се превърнат в култови обекти“, добави той.

Преди търга председателят на Европейската еврейска асоциация равин Менахем Марголин припомни, че „Германия е тази, която води Европа в големия обем от съобщени антисемитски инциденти“.

„Призоваваме германските власти да принудят аукционните къщи да разкрият имената на купувачите,„ които “след това трябва да бъдат включени в правителствения списък за наблюдение“, каза Марголин.

Много от предметите, принадлежащи на висши нацистки лидери, бяха взети като трофеи от американски войници в последните дни на Втората световна война.

предишна статия„Sony“ подготвя революция в кухнята с готвачи-роботи
следваща статияТемпературите падат, облаци и дъжд на повечето места