Начало Водещи Руски космонавти се облякоха в цветовете на украинския флаг

Руски космонавти се облякоха в цветовете на украинския флаг

997

Руски космонавти пристигнаха на Международната космическа станция, облечени в цветовете на украинския флаг, което изглежда като декларация срещу инвазията на Русия в Украйна, пише Би Би Си.

Тримата мъже са първите новопристигнали космонавти, откакто Русия нападна източната си съседка миналия месец. Те бяха топло посрещнати на борда от своите колеги от американския, руския и германския екипаж.

МКС е съвместен проект на Русия, Америка, Канада, Япония и няколко европейски държави.

Той се ръководи от американско-руско партньорство, което продължава вече две десетилетия въпреки променливото напрежение между двете световни сили.

Руските космонавти Денис Матвеев, Олег Артемиев и Сергей Корсаков се скачиха с МКС след тричасов полет, който стартира от съоръжение, собственост на Русия, в Казахстан.

„Поздравявам ви с успешното скачване“, каза глас от руския център за управление на полетите минути по-късно.

Няколко часа по-късно се отвориха два комплекта люкове и тримата усмихнати мъже влязоха един по един в космическата станция, облечени в яркожълти скафандри със сини акценти.

Стандартната руска униформа е обикновена синя и поне един от мъжете беше видян да я носи преди излитането. Моментът беше предаван на живо както от американската космическа агенция НАСА, така и от руската агенция Роскосмос.

„Дойде наш ред да изберем цвят“, каза Артемиев, когато го попитаха за костюмите на пресконференция, предавана на живо.

„Бяхме натрупали много жълт материал, така че трябваше да го използваме“, пошегува се той. „Ето защо трябваше да носим жълто.“

След нахлуването в Украйна хората по целия свят използват цветовете на нейния национален флаг, за да покажат солидарност и подкрепа.

Тримата руснаци ще започнат научна мисия на МКС, която трябва да продължи малко повече от шест месеца. Те ще заменят тримата настоящи членове на екипажа, които трябва да се върнат на Земята на 30 март.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

предишна статияЗа една от зодиите днес има голяма вероятност да се влюби в чужденец
следваща статияОтстраниха Кание Уест от „Грами” заради поведението му