Новият български премиер Кирил Петков е истинска изненада, пише в статия на сайта си Радио Франс Интернасионал.

С безапелационна победа на изборите в страната, формацията на Петков успя да сформира безпрецедентна управляваща коалиция в момент, в който страната му беше в разгара на продължаваща политическа криза. И докато миналата пролет Кирил Петков беше съвсем непознат в България, днес той въплъщава истинската надежда за промяна на българските граждани. Основната му цел е една: да се сложи край на бича на корупцията.

За да се разбере стремителният възход на Кирил Петков, трябва да се погледне неговата кариера, която е напълно нетипична за политическата класа в България. Новият български министър-председател е израснал в Канада, учил е в Харвард, САЩ, и се е върнал в страната едва в края на 2000 г. Той идва от семейство с родители учители, които емигрират през 90-те години, когато България е в разгара на икономическа криза. Семейството се установява в Канада, където Петков израства и учи, а впоследствие се прехвърля в Харвард. През 2007 г., когато България влиза в ЕС, Петков се връща в родината си.

В България Петков успешно стартира пробиотична лаборатория, като с това олицетворява „пътешествието на „златното момче“ и така очарова и стимулира избирателите и поддръжниците си. Това увлечение от успеха е нещо изключително важно в България, в едно крехко общество, в страна, чиито млади хора предпочитат да емигрират, защото тя е останала без бъдеще. Така че да си успял човек, започнал от нулата и минал през САЩ и Харвард – е много силен аргумент.

Борба с корупцията

Назначен за министър на икономиката миналата пролет, когато страната е в разгара на политическа криза, Кирил Петков, поставя на първо място в работата си борбата с корупцията. Българите често го наричат „Джон Траволта“ заради визуалната му прилика с актьора.

Борбата с корупцията и отстраняването от политическия живот на предишния премиер Бойко Борисов, който доминираше българската политика от десетилетие, бяха печелившата формула за успеха на неговата партия „Продължаваме промяната“.

„Петков и неговият екип успяха да извадят наяве корупционни скандали в рамките на шест месеца след като бяха начело на Министерството на икономиката, в рамките на преходното служебно правителство“, казва Ромен льо Киниу, генерален директор на Eurocreative, мозъчен тръст за Централна и Източна Европа. Българите видяха в това желание за премахване на корупцията – практика, натрупвана по време на всички досегашни правителства от прехода насам. Това наистина е голямото предизвикателство пред Петков и неговите съюзници: българският народ отново да повярва в своята политическа система.„

Северна Македония: към премахване на ветото

Друг важен въпрос за новия български премиер: борбата с Covid-19. Коефициентът на ваксиниране в България е под 30% и страната е с една от най-високите смъртни случаи в света. Затова основната цел на новия български премиер ще бъде да убеди съгражданите си да се предпазят от вируса.

На международната сцена Кирил Петков се представя като убеден проевропеец и иска да продължи напред по изключително чувствителен въпрос в страната си: присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз, – нещо, срещу което България се противопоставя. „Тактиката, която е възприел, не е да съсредоточи разговорите само върху четенето на историята“, посочва Надеж Рагару, „но също така да предложи истинско икономическо сътрудничество между двете страни, реално развитие на инфраструктурата. От тази гледна точка двете страни имат общи интереси. От своя страна, за да блесне в пространството на Югоизточна Европа, България трябва да има и по-развити транспортни мрежи. Така че надеждата е, че чрез общи проекти вероятно в месеците напред България ще вдигне ветото над РСМ.“

Самият интервю за Financial Times, дадено непосредствено преди встъпването на Петков в длъжност, той самият си е дал шест месеца, за да завърши преговорите с Македония. Място за това ще е срещата на върха за Балканите, която ще се проведе във Франция през юни догодина“, пише още RFI.

Материалът е от debati.bg

предишна статияОтговорни решения трябва да вземат две зодии днес
следваща статияКубрат Пулев ще се бие с Жуниор Дос Сантос