За първи път в медицината американски лекари успешно присадиха на пациент с летално сърдечно заболяване сърце на генномодифицирана свиня в последен опит да спасят живота му, предадоха световните агенции.

От университетската болница в Мериленд съобщиха, че три дни след уникалната операция той се чувства добре. Макар че е твърде рано да се каже дали операцията наистина ще е напълно успешна, тя бележи важна крачка в десетилетните усилия един ден да се използват органи на животни за животоспасяващи оперативни интервенции.

Пациентът, 57-годишният Дейвид Бенет знаеше, че няма да има гаранция,че експериментът ще бъде успешен, но можеше да умре, тъй като получи отказ за присаждане на човешко сърце в няколко водещи центъра за трансплантации в САЩ и нямаше друга възможност, каза синът му пред Асошиейтед прес.

Оперираният в близките седмици ще се намира под засилено лекарско наблюдение. Хирурзите, които вероятно са спасили живота му, са оптимистично настроени за осъществяване на подобни операции в бъдеще и смятат, че подобен експеримент ще позволи да бъде решен проблемът с недостига на донори.

 

предишна статияКНСБ поиска минималната заплата да бъде 730 лева, а не 710
следваща статияМайли Сайръс с нова любов