Президентът Румен Радев посети временния пункт при ГКПП „Дунав мост“, където от БЧК дават помощ и консултации на влизащите бежанци от Украйна.

Той благодари на всички доброволци, граждани и държавни служители за помощта страната ни да изпълни своя хуманитарен дълг.

„В момента пунктът работи натоварено, но все още не се е стигнало до ситуация да заработят и допълнителните“, каза Радев.

Той очаква държавата като основен координатор и организатор на всички тези дейности да бъде още по-ангажирана и срочно да изготви алгоритъм, в който да е пределно ясно какво е разпределението на отговорностите между централната и
местната власт.

„Надявам се, че тази криза ще даде на 47-ото Народно събрание възможност да задейства нещо, което отдавна очакваме. Голяма част от тези хора са с български произход и очаквам по най-бързия начин да бъде решен проблемът с издаването на документи за самоличност на хора от нашата историческа диаспора. Те трябва да имат възможност да се включат активно в пазара на труда, да ползват образование и медицински услуги“, каза още президентът.

Той уточни, че това трябва да бъде част от нашата демографска политика. Според него на първо място трябва да се подобри координацията, за да се подобри помощта за бежанците и те да знаят къде могат да получат подкрепа. По думите му Националният кризисен щаб трябва да дава по-добра информация и не е достатъчен само телефон за връзка. Очаква се скоро да има единен портал с подробна информация, като например – в коя община могат да отидат.

„Украинските граждани трябва да ползват всички права, които и българите“, каза президентът.

Относно 40 лв., които се дават на всеки украински гражданин, Радев коментира темата така:

„Тези 40 лв. се дават на собствениците на хотели, за да се осигури на тези хора храна и вода“.

„Логично е да има среща между президентите на Русия и Украйна и се надявам тя да се осъществи. Войната не е решение. Русия може да спечели тази война, но не може да спечели мира. Не може да се печели мир с война“, каза Румен Радев.

предишна статияЩетите от войната в Украйна възлизат на над 100 млрд. долара
следваща статияЛедено утро, през деня до 4 градуса