Принц Андрю пред нов сблъсък с двореца – той настоя да говори пред съдебни заседатели по обвиненията за изнасилване, отправени срещу него от една от секс робините на Джефри Епщайн.

В официалния си отговор на твърденията, отправени от Вирджиния Робъртс преди пет месеца, синът на кралицата направи 41 опровержения, като отхвърли всички обвинения в неправомерни действия и заяви, че „не разполага с достатъчно информация, за да признае или отрече“ други твърдения.

Той представи и 11 защитни възражения, с които искаше делото да бъде прекратено, включително че исковете на Робъртс следва да бъдат отхвърлени поради „собственото ѝ неправомерно поведение“ и „нечисти ръце“. Решението му да продължи делото го поставя в противоречие с кралското семейство, което, според източници, „отчаяно“ иска да се споразумее и да избегне спектакъла на съдебния процес в Ню Йорк по-късно тази година по време на честванията на платинения юбилей на кралицата, пише „Дейли Мейл“.

Източник на изданието заяви, че „Андрю е в конфликт с двореца по този въпрос. По-рано този месец кралицата „бързо и безмилостно“ принуди Андрю да се оттегли от останалите си кралски протекции и да се бори по случая като „частен гражданин“.

Андрю не е отговорил официално на гражданския иск от 73 точки, тъй като адвокатите му почти веднага са подали молба до нюйоркски съдия той да бъде отхвърлен.

Това беше отхвърлено по-рано този месец, което означава, че сега той трябва официално да отговори на обвиненията срещу него, включително твърденията, че Робъртс, която подаде иска под брачното си име Джуфре, е била продадена на него от приятеля му педофил Джефри Епщайн, и принудена да прави секс с херцога три пъти, когато е била на 17 години.

Тя твърди, че става въпрос за изнасилване, сексуално посегателство и побой, като иска неуточнено обезщетение, което се предполага, че ще бъде в размер н милиони паунди. Осемте признания на Андрю се ограничават до информация, която вече е публично достояние, като например, че той е гражданин на Обединеното кралство и живее в Royal Lodge в имението Уиндзор.

Той признава, че се е разхождал с Епщайн в Сентръл парк през 2010 г. и е отсядал в имението на педофила в Манхатън по време на същото пътуване – и двете събития са заснети с камера. Но в своето опровержение на жалбата Андрю отрича да е упражнявал сексуално насилие над нея и отказва да „признае или отрече“ твърденията ѝ, че е била жертва на Епщайн.

Той дори отрича да е бил „близък приятел“ на приятелката на Епщайн – осъдената за трафик на хора Гислейн Максуел, което е доста впечатляващо, като се имат предвид фотографските доказателства за връзката им през годините.

Адвокатският екип на Андрю отхвърля също така обвинението на Робъртс, че той е отказал да сътрудничи на американските власти в разследването срещу Епщайн и неговите съучастници, въпреки че официалните лица твърдят, че той е направил точно това. Андрю уточнява, че продължава да оспорва факта, че мис Робъртс пребивава в щата Колорадо, което й позволява да заведе дело в САЩ. Сега тя е 38-годишна майка на три деца, живее в Пърт, Австралия, и се предполага, че правният екип на Андрю все още възнамерява да използва този факт в опит да прекратят случая.