През годините списъкът на „Политико“ с анализатори, предричащи в края на всяка година накъде ще поеме бъдещето на Европа и света включваше разнообразни и влиятелни лидери. Тази година медията се обръща към мечтатели, дейци и рушители на статуквото да споделят накратко своите прогнози и да кажат, коя според тях ще бъде основната идея, която ще доминира през 2022 г.

Суверенитет

Иван Кръстев – председател на Центъра за либерални стратегии в София и постоянен сътрудник в Института за науки за човека във Виена, випуск 2019 г. на „Политико“:

По думите на Мустафа Кемал Ататюрк „суверенитетът не се дава, той се отнема“ и именно този въпрос несъмнено ще доминира през 2022 г. През следващата година Полша и Унгария ще въоръжат разбирането си за национален суверенитет във войната срещу Европейския съюз, докато блокът се фокусира върху стратегическата автономия – както във вътрешен план, така и във външната политика.

Брюксел и Париж ще се опитат да определят суверенитета на ЕС в отношенията си със САЩ, Китай и Русия. И в същото време някои от новите либертариански гласове както вляво, така и вдясно ще използват концепцията като призив за обединение в съпротивата си срещу новото нормално състояние на Европа. Суверенитетът ще бъде бойният вик на всички.

Действия в областта на климата

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО, випуск 2021 г.:

Изменението на климата е заплаха, която не можем да пренебрегнем. То унищожава ресурси, опустошава общности и подхранва конфликти. От Сахел в Африка, където суровият климат стимулира екстремизма и миграцията, до Арктика, където топящите се ледени покривки провокират геополитическа конкуренция, изменението на климата прави света ни по-опасен.

Това е проблем, който пряко засяга и НАТО. Някои военноморски бази страдат от редовни наводнения, а войските на НАТО в Ирак се сблъскват с температури от над 50 градуса. Но ние се адаптираме. За първи път НАТО разработва начин за картографиране на военните емисии, за да можем да започнем да ги намаляваме. Съюзниците инвестират в устойчиви решения, включително биогорива за реактивните самолети и слънчеви панели за захранване на оборудването.

Трябва да намалим въздействието на климата върху нашите военни сили и въздействието на нашите военни сили върху климата. Променящият се климат засяга всички нас и всички ние трябва да предприемем действия, за да бъдем част от решението.

Свобода

Светлана Тихановская – лидер на демократична Беларус, випуск 2021 г.:

Свободата е това, за което се борят беларусите, и именно тази дума ще определи най-добре предстоящата година.

От 9 август 2020 г. до днес народът на Беларус продължава да вярва и прави всичко възможно, за да гарантира, че неговите права и свободи съществуват не само на хартия. Те направиха това, за да не се налага беларусите да напускат страната си, за да открият, че в света има свобода; за да могат над 800-те политически затворници най-накрая да прекарат нощта в домовете си и да прегърнат близките си. И ние не сме сами в това.

Солидарността и подкрепата по света, действията и желанието да помогнем в борбата за свобода са това, което наистина има значение. Молим ви да бъдете до нас и бъдете сигурни, че ние ще направим същото за вас в бъдеще.

Управление на технологиите

Мариете Шааке – директор по международната политика в Центъра за киберполитика към Станфордския университет, випуск 2017 г.:

В продължение на години дългогодишният подход на правителствата на Съединените щати, които предпочитат да не се ангажират с управлението на технологиите, имаше висока цена. Ерозията на демокрацията, потъпкването на обществения интерес, липсата на справедливост в икономиката и задълбочаващото се социално разделение – всичко това е свързано с нарастващата роля, която технологичните компании играят в управлението.

Този системен проблем далеч надхвърля последния скандал, свързан с Facebook, YouTube или Amazon. А прекомерната зависимост от корпоративните бизнес модели и ескалацията на кибератаките, при все че отчетността продължава да липсва, само допринасят за загубата на доверие и справедливост.

Вярвам, че през 2022 г. управлението на технологиите ще се подобри. То ще бъде объркано, разпокъсано и разочароващо. Но стига решенията да са подкрепени с демократичен мандат и да се контролират независимо, най-накрая можем да очакваме подобрения по отношение на статуквото.

Автентичност

Рохая Диало – френски писател, журналист, режисьор и активист, випуск 2021 г.:

През последното десетилетие утвърдените политици все по-често не успяват да запазят доверието на народа си. Тъй като социалните медии дадоха на по-голямата част от хората властта да изграждат свой собствен публичен образ зад алгоритмични филтри, традиционните кампании, използващи очевидни инструменти на маркетинга и политическата комуникация, станаха много по-малко изключителни, отколкото бяха преди.

Все повече избиратели изглеждат склонни да дадат своето доверие на тези, които не използват закодиран език, за да ги убедят. Колкото по-автентични и истински изглеждат политиците, толкова по-привлекателни стават те. Да се представиш като уязвим човек, който може да преживее провал, който не се преструва, че е над масите, ще бъде ценено качество през 2022 г. За добро… или за зло.

Текстът е публикуван в „Политико“, заглавието е на Debati.bg.