Пловдив зае престижното четвърто място в гласуването за най-добра европейска дестинация в класацията на туристическият сайт European Best Destinations и изпреварва градове като Рим и Истанбул. На първа позиция е словенската столица Любляна, на втора-испанският курорт Марбея, на трета- Амиен във Франция.

Водещият едноименен уебсайт за туризъм в Европа, класира Пловдив на първото място в разделите „Най-добра културна дестинация в Европа 2022“, „Най-романтични дестинации в Европа“ , както и в категорията „Най-добри винени дестинации в Европа“. В допитването са получени 500 хиляди гласа, от 182 страни.

Това е градът, в който „хилядолетната история, култура и наследство са в хармония. Древен и вечен, артистичен и модерен, космополитен и романтичен, този град е толкова завладяващ и пълен с живот„, пише в сайта на конкурса.

Пловдив

Тази неделя, списанието Forbes USA ще обяви пред повече от 90 милиона пътешественици с висока платежспособност новината, че Пловдив е класиран и на Първо място като най-добра културна дестинация в Европа. Заедно с това ще бъде разпространена и оповестената преди дни класация, в която градът попада сред 5-те най-добри европейски дестинации, поради което му се дава право да носи и титлата „Най-добра европейска дестинация през 2022-ра година“.

Пловдивският кмет Здравко Димитров заяви, че това е голям успех за града и е доказателство, че той се развива и върви в правилната посока. Ресорният заместник-кмет Пламен Панов подчерта, че това на практика връща Пловдив на картата на Европа.

Пловдив, Капана

Пловдив е един от най-старите градове в Европа. Твърди се, че е съвременник на Троя и Микена, но е по-древен от Рим, Атина и Константинопол. Известен е с културно-историческото си наследство, което датира от времето на траките – най-древното население, за което са намерени писмени източници на Балканския полуостров. Пловдив е съхранил в себе си изключително ценни паметници, сред които най-впечатляващи са Римският стадион, Античният театър, Одеонът, великолепните цветни мозайки, Акведуктът, крепостните стени, останките от тракийски поселища и още много други.

Епископската базилика в Пловдив