„Най-вероятно ще заведа дело, защото заповедта е неграмотна, най-малкото няма никакво правно основание“, каза пред бТВ Пламен Георгиев, след като научи за оттеглянето си като консул във Валенсия.

Премиерът Кирил Петков обяви по време на заседание на правителството в сряда, че ще сложи край на политическите назначения, особено в Министерство на външните работи. По думите му Пламен Георгиев е бил назначен по политически причини във Валенсия, Испания.

„Това ще бъде символът, че този тип политически назначения не са метода и начина, по който нещата ще се случват“, каза Петков.

„Явно някой иска да си прави PR на мой гръб и се получи. Редното и нормалното беше да бъда уведомен“, заяви Пламен Георгиев. Според него причината за отзоваването му е реваншизъм на хора, на които е засегнал интересите.

„Нямам намерение да се връщам на тази работа, но вероятно ще заведе дело, за да покажа, че не се прави така“, каза още той.

Припомняме, че Георгиев бе изпратен за консул във Валенсия от третото правителство на ГЕРБ, след като напусна поста шеф на антикорупционната комисия. Това стана заради публичен скандал с терасата на апартамента му в София, чиито навеси в крайна сметка се оказаха незаконни.

Пламен Георгиев събори терасата си, като част от условията, които му бяха поставени от премиера Бойко Борисов, за да отиде консул в Испания. Той оттегли жалбата си срещу община Слатина, с която оспорваше разпореждането за премахване на незаконните постройки на терасата му, и така на практика се съгласи със заключението, че почти 60 квадрата от навесите са незаконни.

Сградата, в която Пламен Георгиев има тризонет и незаконната постройка на терасата
Сградата, в която Пламен Георгиев има тризонет и незаконната постройка на терасата

Назначаването му тогава, предизвика остра реакция, както сред другите политически партии, така и сред сънародниците ни във Валенция. Българи живеещи във Валенсия подписаха петиция срещу назначаването на Пламен Георгиев за генерален консул, като дори обмисляха протестни действия, ако подписката не е достатъчна за отмяна на правителственото решение.

Въпреки скандалите и протестите, назначението на Георгиев стана факт през октомври 2019г.

предишна статияХристо Стоичков става лице на българската туристическа реклама пред света
следваща статияМинистерството на финансите: Няма как „без умисъл“ АПИ да сключи договори за милиарди