Начало България Министерството на финансите: Няма как „без умисъл“ АПИ да сключи договори за...

Министерството на финансите: Няма как „без умисъл“ АПИ да сключи договори за милиарди

587

Министърът на финансите Асен Василев обжалва решението на прокуратурата да не се занимава със случая за неправилно разходвани средства от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Отказът беше получен от Софийска градска прокуратура. От там не пожелаха да образуват наказателно производство по внесения от министъра на финансите и министъра на регионалното развитие и благоустройството сигнал за неправилно разходвани средства от АПИ.

Сигналът беше подаден в Прокуратурата от министрите Асен Василев и Виолета Комитова на 29.07.2021 година.

Един от аргументите на Прокуратурата за отказ от наказателно производство е, че:

„В случаите, в които нарушаването на служебните задължения и при неизпълнението им липсват данни или доказателства, че се действа с пряк умисъл и специална цел – лицето да набави за себе си или за другиго облага или да се причини другиму вреда, не е престъпление по служба“.

Според Министерството на финансите обаче:

„Няма как „без умисъл“ АПИ да е възложила допълнителни и извънредни задания, многократно над стойността на сключените договори – 40 договора с надвишените от 2,9 млрд. лв. над стойността на договорите, чрез анекси и в нарушение на Закона за обществените поръчки. Тези нарушения са предмет на сигнала на МФ и МРРБ“, се казва в позицията на МФ.

Асен Василев и Виолета Комитова твърдят, че  по времето на ГЕРБ дългогодишна практика в АПИ е било да се сключват договори за едни суми, които след това значително нарастват с анекси за допълнителни дейности и получилата се сума над бюджета на агенцията да идва при разпределянето на излишъка в края на годината.