„Луи Вюитон“ показа мода за жените с младежки дух в музея „Орсе“ в Париж. Вратовръзка, широк панталон, бомбър или сукмани – гардеробът, предложен от „Луи Вюитон“ за сезона есен/зима 2022 е за вечните тийнейджърки.

Сред скулптурите в Голямата галерия на музея „Орсе“ манекенките дефилираха по кецове, с развени коси. Първите дадоха тона – широк сив панталон на райета, украсен с едри перли, бяла риза, вратовръзка на цветя, голямо сако в шоколадово кафяво, обувки без ток.

За Никола Гескиер, който създава дамските колекции „Люи Вюитон“, става дума да „бъде върнат инстинктът за неконформистко облекло.“ Така груб червен пуловер се връзва като колан на романтична рокля с голи рамене. Или сукманите се носят върху широки пуловери с еднакви или контрастиращи мотиви.

Върху някои рокли са отпечатани потрети, направени от модния фотограф Дейвид Симс през 90-те години на миналия век.

„Тази колекция е посветена на младостта с надежда, че тя може да запази като идеалната дреха нерешителната поезия на юношеството“, пише дизайнерът в уводните бележки.

Последният тоалет, който е не-по-малко важен от първия в дефилето, беше тениска с големи райета върху рокля на цветя в синьо и жълто – цветовете на украинското знаме. Така шоуто дискретно беше вписано в геополитическия контекст.

Миналата седмица модна къща „Луи Вюитон“ обяви, че е дарила един милион евро за децата, пострадали от войната в Украйна.