Владимир Путин

До президентските избори в Русия остават пет месеца. Намерението си да се кандидатира обяви дъщерята на наставника на Путин, лидер на опозиционерите и т.н., само че реални съперници Путин няма, поради което вероятността да бъде преизбран е много голяма. Само че не е видно и това властта да предприема някакви фундаментални крачки за изваждане на руската икономика от кризата. Вълната от антиправителствени демонстрации се засилва. Руснаците проявяват все повече недоволство от екипа, който се намира на власт вече 18 г. Ако по време на изборите победата на Путин не бъде убедителна, основите на властта, която изглежда напълно устойчива, могат рязко да се разклатят.

Президентските избори са насрочени за 18 март следващата година. Предполага се, че всички кандидати ще станат известни в началото на 2018 г. Путин беше назначен за приемник на президента Елцин. Той зае президентския пост през 2000 г. Ако Путин бъде преизбран, то – включвайки и заемането на премиерския пост – той ще се намира на власт около четвърт век – 24 г. „Още не съм решил дали ще се кандидатирам“, каза Путин в отговор на въпрос, който му беше зададен по време на енергиен форум, проведен в Москва през октомври. По време на президентската надпревара през 2012 г. Путин обяви намерението си да се кандидатира половин година преди вота и огласи политическата си програма чрез медиите. Това е в рязък контраст със сегашната ситуация: този път Путин не разкрива намеренията си.

Неговите съперници преминаха от думи към дела. През октомври намерението си да вземе участие в президентските избори обяви телевизионната водеща Ксения Собчак, което предизвика сериозен отзвук. Ксения е дъщеря на бившия губернатор на Санкт Петербург, при когото през 90-те години е работил Путин. Нея я наричат също така руската Парис Хилтън. „Ще представлявам тези, които са против всички“, подчерта Собчак, изразявайки намерението да печели гласовете на тези, които ще бъдат против всички кандидати. Някои експерти отбелязват, че властите подкрепяли издигането на жена кандидат, за да бъдат разделени гласовете против Путин и да се създаде поява на честна предизборна борба. На този фон по време на пресконференция Собчак рязко се изказа за дипломацията на Путин, наричайки я силов експанзионизъм.

Опозиционният лидер Алексей Навални, известен благодарение на антикорупционен блог, също се стреми към участие в президентските избори. Той призовава да се гласува за него. Централната избирателна комисия на Русия постанови, че Навални няма право да се кандидатира за изборите, поради което вероятността неговата кандидатура да бъде регистрирана е крайно малка. Що се отнася до такива опозиционни партии като КПРФ и ЛДРП, то те са смятани за „системна опозиция“. Шансовете те да представят силни съперници на Путин, клонят към нула.

По данни на „Център Левада“ 53% от анкетираните отговорили, че ще гласуват за Путин. Да дадат своите гласове на другите кандидати са готови под 3%. 40% дадоха следните отговори: „не зная“, „няма да гласувам“, „още не съм решил ще гласувам ли или не“.

Очевидно се е създала ситуация, в която руснаците поддържат Путин без особен ентусиазъм, само че при това не могат да се доверят на някой друг, освен на него. Експертите предполагат, че властта е поставила пред себе си целта да получи в хода на предстоящите избори 70% от гласовете. Ако тази цел не бъде постигната, това неизбежно ще се отрази на управлението на правителството след вота.

Икономическите реформи са една от главните задачи на бъдещата власт. През 2017 г. руската икономика постигна ръст от 2%. Предполага се, че след три години тя ще се върне към положителен ръст. Според експерти беше преодоляна кризата, предизвикана от срива на цените на петрола, основен експортен продукт, и западните икономически санкции, въведени във връзка с украинския проблем.

Въпреки това Русия не успя да достигне средния за света показател от 3%. Перспективите за това да се върне на нивото на активен растеж, наблюдаван до 2008 г., за който способстваха високите цени на петрола, практически не съществуват. В САЩ беше приет закон за засилване на санкциите срещу Русия. Администрацията на Тръмп, на която се възлагаха надежди във връзка с подобряване на американо-руските отношения, няма достатъчно влияние, за да отмени антируските санкции.

Що се отнася до спасителните цени на петрола, шефът на „Роснефт“ Игор Сечин подчерта, че е по-добре да се разчита на ръст на цените. Икономическата обстановка засега не предизвиква оптимизъм.

В края на октомври Централната банка на Русия вече за пети път през 2017 г. намали лихвения процент. Процентът падна с 0,25, , което е по-малко от предишния път (0,5). Годишният лихвен процент е 8,25%, което е на една крачка от предкризисното ниво, което съществуваше до края на 2014 г. Съкратиха се темповете на инфлацията, което също съдейства за възстановяването на икономиката.

Въпреки това жизненото равнище спадна. През 2016 г. количеството на бедните беше 19,8 млн. души и надминаваше 10% от общото население на Русия, което е най-големият показател в това отношение през последните десет години. Путин призовава към премахване на енергийната зависимост и развиване на цифровата икономика, само че не изглежда, че след изборите властта ще успее да предприеме някакви конкретни стъпки, включително структурни реформи.

Вътрешнополитическата борба също оказва негативно влияние. През ноември 2016 г. беше арестуван и изпратен в оставка министъра на икономическото развитие Алексей Улюкаев, който се отличаваше с либерални възгледи. Много хора смятат, че в навечерието на президентските избори, в които е замесен приближеният до Путин шеф на „Роснефт“ Игор Сечин, се води борба за власт. Разпространяването из цяла Русия на антиправителствените демонстрации, чийто инициатор стана Навални, отразяват това, че руснаците са овладени от чувството за безизходица.

Опасенията на властта символизира 100-годишнината от Руската революция, навършена на 7 ноември. Независимо от това, че това събитие е от световен мащаб, довело до раждането на СССР, първата в историята социалистическа държава, правителството не организира никакви мероприятия по този повод. Не се получи незабравима атмосфера. „Необходимо е било да се развиваме постепенно“. Путин се дистанцира от революцията и е внимателен в оценките. Очевидно той се опасява от появата на революционни настроения, чиято цел е свалянето на системата.

Експертите предполагат, че Путин ще обяви участието си в изборите все едно отговаряйки на очакванията на руснаците. По време на следващия шестгодишен мандат той ще навърши 70 г. Възможно е това да е последно президентство за него. Дали ще му се удаде да проведе икономически реформи? Те трябва да станат това наследство, което той да може да предаде на своя приемник.

Томойо Огава, в. „Нихон Кейдзай“

За още интересни статии, анализи, коментари и интервюта следете страницата ни във Фейсбук Екипнюз.

 

предишна статияГригор Димитров: Такива мачове не се случват често
следваща статияЗапочват Коледните пости – какво може и не може да правим