Начало Водещи Започват Коледните пости – какво може и не може да правим

Започват Коледните пости – какво може и не може да правим

9845
пости, Великден

От днес започва Рождественският пост, който продължава до 25 декември – Коледа.

Много хора следват тези празнични пости. Някои са привлечени от духовната им страна, други използват този момент, за да прочистят организма си от токсини и тежки хранителни остатъци.

Трети пък просто искат да проверят докъде могат да стигнат собствените им сили и смело започват този социално-хранителен експеримент със себе си.

Много е важно да знаете какво се случва с тялото Ви по време на пости. Първо, ще откриете разнообразни вкусове и храни, които ще заместят животинските, с които сте свикнали. Второ – ще откриете и че храната за тялото не е толкова важна. В духовен аспект постите учат на смирение и визвишаване над ежедневните, битови неудобства.

По време на пости организмът се пречиства, заради по-здравословното, разделно и тематично хранене. Възможно е, заради вида на храната, която приемате, кожата,косата и ноктите ви да променят вида си.

Една от основните ползи при постите е, че ще се повиши консумацията на плодове и зеленчуци. За организма това означава пектин, целулоза и антиоксиданти в по-големи количества. Свежите плодове и зеленчуци облекчават работата на храносмилателната система.

Ако искате да повлияете добре на ендокринната система и жлезите с вътрешна секреция, може да използвате постите, за да консумирате повече полезни мазнини – авокадо, ядки, семена; а също така поне по една зеленолистна салата дневно.

За да засилите имунната си система може да консумирате повече храни с антивирусно и антибактериално действие – чесън, джинджифил, шипка, бульони.

Зеленчуците и плодовете може да са по-нискокалорични и това да ви кара по-често да усещате глад, но добрата новина е, че това означава, че метаболизмът се е засилил.

Напълно възможно е по време на пости да се редуцира теглото.

Разбира се, има и рискове, защото промяната в хранителния режим води до съответните промени в основни функции на организма.

По-голям риск при постене има тогава, когато постите се спазват по-дълго време.

Заради липсата на животински протеини в организма се понижават нивата на аминокиселини, желязо и калций.

В растителните храни те се срещат само в неусвоими от организма съединения. Ето защо е особено важно да започвате пости само ако сте напълно сигурни в здравето си.

По време на Коледните или Рождественски пости православните християни могат да употребяват олио и вино без сряда и петък. По време на поста не се ядат храни от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал.

На Никулден – 6 декември, се разрешава риба и червено вино.

По време на Рождественските пости има ограничение и при венчавките. Те са забранени през първата и последната седмици на поста.

предишна статияЛипса на съперници и страх от революция
следваща статияНевероятни картини направени от… копчета