След като бе обявено, че участниците в КСНС трябва да се самоизолират, заради възможно разпространение на зараза от коронавирус, от ПП „Възраждане“ се усъмниха в достоверността на тази информация. Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова пък намекна, че Минчев нарочно е бил в КСНС болен, за да „спаси премиера“.

„Настояваме г-н Никола Минчев – председателят на НС да предостави своя положителен тест за Ковид 19, направен след консултативния съвет на 10.01.2021 г. Отправяме и запитване към РЗИ: На базата на какво се поставят под карантина здрави хора?“, питат от „Възраждане“.

Съобщава се още, че тестът на лидера на партията Костадин Костадинов, който също присъства на КСНС, е отрицателен.

тестът на Костадинов

Самият Костадинов написа в профила си във „Facebook“:

„Едно време късаха менискуси, сега се разболяват от ковид.“

Според историкът, който подготвя протест срещу зеления сертификат в утрешния 12-ти януари, разболяването на Минчев може да не е съвсем правдоподобно.

„Днес сутринта се събудих с новината, че председателя на Народното събрание Никола Минчев снощи се разболял от грип. Сега цялата държава се вълнува дали ще бъде наложена карантина на всички участници във вчерашния Консултативен съвет по национална сигурност. Какви въпроси поражда този казус:

  1. Как можем да сме сигурни, че Минчев наистина е дал положителна проба? Просто защото го е казал? На вчерашния съвет изглеждаше в цветущо здраве. Един ден преди протеста на 12 януари това е повече от съмнително.
  2. Ако все пак е дал, как е станало това? Не съм сигурен, но предполагам, че е ваксиниран. Нали ваксината пази от разболяване?
  3. Ако е ваксиниран, значи има зелен сертификат. Нали заления сертификат ни пази, защо тогава всички около Минчев трябва да се карантинират?
  4. На вчерашния съвет Минчев стоя 6 часа с маска. Нали маските пазят? Защо трябва да ни карантинират?
  5. Като се замисля, на съвета май само аз не съм бил ваксиниран. Нали ваксините пазят, защо ще карантинират другите? Айде, за мен ясно, аз съм високо рисков:) Но другите? Нали са предпазени?

Цялата тази ситуация показва абсурда на зеления сертификат. В опита си да избягат от утрешния протест и да спрат мен от участие управляващите нагледно показаха цялото нелепо състояние, в което ни карат да живеем вече почти 2 години. Време е да сложим край на това безумие! Утре имаме изпит по достойнство и демокрация, трябва да го издържим! Прекалено дълго време отделихме на грипа, България има много по-важни проблеми за решаване, заради които създадохме Възраждане преди 7 години! Да приключваме с коронабесието и да се захващаме за сериозна работа“, пише той.

Атанасова: COVID-19 спасява премиера от срам в Скопие

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС намекна, че Минчев нарочно е бил в КСНС болен, за да „спаси премиера“.

„Ако вярваме на науката, Минчев вероятно е имал симптоми, и трябваше да предприеме мерки преди КСНС. Но, ако вярваме на конспирацията, Ковид-19 спасява премиера от срам в Скопие и унизителната роля, в която го постави менторът му – президента на републиката Румен Радев“, пише тя в социалната мрежа.

Ето и пълния текст:

„След вчерашния КСНС, в работата и решенията на който участвах, и след  като се установи, че председателят на НС е положителен за Covid -19, се самоизолирах и днес направих ПСР тест. Очаквам резултат.

Считам за проява на пълна  безотговорност към здравето на всички членове на КСНС поведението на г- н Минчев,  който над шест часа  беше с всеки от нас в една зала и  не ни уведоми, че не се чувства добре и има вероятност да е заразен с Ковид – 19 от председателя на ПГ на ПП, за когото г-н Минчев обяви, че е с Covid – 19 и поради тази причина не присъства на КСНС.

На практика заради неговото лекомислено поведение, държавата ще се ръководи на автопилот – без присъствени решения на Президент, Председател на НС, заместник – председател на НС, председатели на ПГ, министри и шефове на специални служби.

А Външно министерство ще се управлява от новоназначения заместник – министър – имунолог, след като министърът е с Ковид – 19, а заместник – министърът би трябвало да е карантиниран, след като присъстваше също на КСНС.

Желая здраве на всички и се надявам, че  това не е добре обмислена  „уважителна причина“, свързана с отлагане на планирани дейности от членове на КСНС.

До тук фактите, а сега размислите: Ако вярваме на науката, Минчев вероятно е имал симптоми, и трябваше да предприеме мерки преди КСНС.

Но, ако вярваме на конспирацията, Ковид-19 спасява премиера от срам в Скопие и унизителната роля, в която го постави менторът му – президента на републиката Румен Радев.

П.П. Ваксинирана и преболедувала съм“, написа тя във „Facebook“

До известна степен реакциите и на двамата са очаквани. От една страна „Възраждане“ следва идеологията си, според която зеленият сертификат е ненужен, а ваксинацията безсмислена, но все пак право на всеки човек. От друга страна опозицията в лицето на ГЕРБ използва всеки случаи, уместно или не, да атакува управляващите в момента.

Коментарът на debati.bg

предишна статияИзбраха най-добрия ресторант в света. Собственикът е македонец
следваща статияКНСБ поиска минималната заплата да бъде 730 лева, а не 710