Как най-добре да отбележим постепенното облекчаване на противоепидемичните мерки в Европа, ако не с едно незабравимо влаково пътешествие. CNN ни разкрива кои са новите и най-вълнуващи влакови маршрути за 2022г.

Нощните влакове на континента прескочиха ръба на изчезването и се завърнаха с пълна сила из цяла Европа. А цените падат. Двете високоскоростни мрежи на Италия предлагат все по-изискани вагони, за да привлекат клиенти, докато във Франция и Испания усилено въвеждат нискотарифни високоскоростни влакове.

И така, къде да се возим по релсите през 2022 г.? Ето новите маршрути, които отвориха Европа през последните няколко месеца – и тези, които да очакваме с нетърпение до края на годината.

Виена до Париж

Влаковата линия Nightjet на OBB от Виена до Париж стартира през декември 2021 г. и се движи три пъти седмично в двете посоки. Това е един от няколкото влакови маршрута свързващи големи европейски градове. Той минава през Залцбург, Мюнхен и Страсбург и следва маршрута на оригиналния Ориент Експрес, но на много по-ниска цена. 14-часовото пътуване тръгва от Виена в 19.40 ч. и пристига в Париж в 9.42 ч., точно навреме за кроасан и кафе с мляко. Цените започват от 90 евро в частно купе.

влак

Амстердам до Цюрих

Още един спален влак Nightjet. Този маршрут също беше пуснат през декември 2021 г. и свързва Амстердам и Цюрих. Той минава през германските гари Кьолн, Бон и летище Франкфурт, преди да влезе в Швейцария в Базел. Пълното пътуване отнема малко под 12 часа. Влаковата линия пристига в Цюрих малко след 8 часа сутринта, а в Амстердам след 9 часа сутринта за тези, които пътуват в обратната посока.

Генуа до Неапол

Може да е шестият по големина град в Италия, но Генуа е слабо свързана с останалата част от страната. За да стигнете до столицата, вашите възможности са или да вземете редовен влак надолу по западния бряг, или да отидете на североизток до Милано и да се прекачите на високоскоростен влак на юг. Поне така беше, докато Italo не създаде маршрут от Генуа чак до Неапол. Да, все още се движи нагоре през Милано, но след това се насочва безспирно на юг към Рим и Неапол. Цялото пътуване отнема шест часа и 45 минути, с 80 минути по-бързо от от предишния директен маршрут.

влак

Брюксел до Прага

Това е една голяма европейска одисея, която ще стартира през лятото на 2022 г. Нощният влак на European Sleeper ще се движи през континента през нощта, напускайки Брюксел вечерта и минавайки през Амстердам, Хановер и Берлин, преди да пристигне в Прага навреме за късна закуска, около 10.30 ч. Ще работи три пъти седмично, като билетите ще бъдат пуснати в продажба през пролетта. Компанията е холандско-белгийска кооперация, работеща в партньорство с чешкия оператор RegioJet, и е потвърдила,че ще пусне маршрут Брюксел-Варшава през 2023 г.

Мадрид – Барселона

Високоскоростният железопътен транспорт обикновено скъп, но хипер популярния в Испания маршрут Мадрид-Барселона, има поне две бюджетни опции. Линия на Ouigo, дъщерно дружество на френската SNCF, стартира през май 2021 г., а тази на Avlo, част от испанската Renfe, месец по-късно. От септември Ouigo прави междинни спирки в оживените Сарагоса и Тарагона, докато някои влакове Avlo продължават до Фигерес.

влак

Париж до Милано

Водещият високоскоростен влак, на италианският Frecciarossa стартира нова услуга от Милано до Париж през декември 2021 г. Въпреки че маршрутът не е нов, защото френските TGV вече свързват двата града, той е много по-по-бляскав и луксозен, особено ако резервирате първа класа. Нейните големи кресла по-скоро наподобяват тези на частен самолет. Маршрутът е страхотен, минава през Торино, Шамбери и Лион и е с 20 минути по-кратък от този на TGV.

Лондон до Единбург

Отново, това не е нов маршрут, но отваря възможност за по-евтино пътуване. Новата услуга Lumo, която стартира през октомври 2021г., има за цел да предостави алтернатива на нискотарифните авиокомпании, които обикновено печелят от маршрута, тъй като влаковете в Обединеното кралство са известни като скъпи. След като започнаха да изпълняват три услуги на ден, те ще се увеличат до пет през април. Цените започват от 18 евро в двете посоки.

 

влак

Кунео до Ница

Пътуването от Кунео, в планините на Пиемонт, надолу до Ница, на Лазурния бряг, е толкова красиво, че през 2021 г. членовете на нестопанската организацията за културно наследство FAI (Fondo per l’Ambiente Italiano) я обявиха за едно от най-ценните неща в Италия. Спускайки се на 1000 метра това е удивително пътуване през планини, високи виадукти надолу към Средиземно море движейки се между Италия и Франция. Нищо чудно, че е известна като „Железницата на чудесата“. Участък беше затворен от октомври 2020 г. поради щети от буря, но линията беше напълно отворена на 21 декември 2021 г.

Анкона до Фабриано

Италия има страхотна колекция от „туристически влакове“ и този, който стартира през септември 2021 г., е един от най-зрелищните. Започва от брега на Анкона и се качва нагоре в Апенините, разкривайки обширния регион Марке. На еднорелсова железопътна линия от 19-ти век, която е една от най-старите линии в Италия, с помощта на ретро дизелов локомотив, той стига до Фабриано (средновековният дом на хартията), преди да премине през долината Чезано, до Сасоферато и до Пергола, от където се връща обратно.

Любляна до Грац

Маршрутът на ÖBB от Любляна до Будапеща стартира през декември 2021г., но обиколният му маршрут през Австрия означава, че не е най-бързият в този участък. Той обаче отвори директна линия от словенската столица до Грац. Отнема три часа и 17 минути и тръгва от Любляна малко след 16 часа.

Палермо до Месина

Тази линия свързва столицата Палермо с втория град Катания, преминавайки през по-малко посещавания централна Сицилия, Калтанисета и Ена, преди да излезе на брега при Катания и да се насочи на север към Месина, където се свързва с високоскоростните влакове на континента. Все още пътуването не е много бързо – отнема около три часа, въпреки че до две години трябва да бъде намалено до два часа и 15 минути. Елегантният влак Frecciabianca също е сериозно предимство пред бавните регионални влакове, които в момента се движат по централния маршрут на Сицилия.

Текстът е публикуван в CNN, преводът е на Дебати.бг