„Лесният начин“ ще ни държи в тинята. Това каза писателят Иван Ланджев специално за ДЕБАТИ.БГ. Според него масовият вкус продължава да е лош, защото медиите го поддържат такъв.

Нека уточним – масов вкус се създава най-вече през екрана. Работил съм дълго време като сценарист, работя и в рекламата и го виждам – много често се тръгва с презумпцията, че нещото трябва да се гледа, а ако е по-тъпо, ще се гледа повече. Само че масов вкус не се възпитава така. Хората не бива да бъдат подценявани – те ще гледат качествени програми, ако им се предлагат. Да, медийното съдържание не е като изкуството, много по-прилепчиво и комерсиално е – но всъщност тъкмо заради това трябва да се носи отговорност пред зрителя. Не може да му продаваме боклуци“, каза той.

Запитан дали изкуството е лукс или нужда, Ланджев отговори:

„Понякога мисля, че нещата, от които нямаме насъщна нужда, са най-важни. Всеки циник ще ви каже, че може без изкуство, но не може без хляб и т.н. Вероятно ще е прав. Но вижте, точно тези неща, които не ни трябват биологически, осмислят живота ни. Защото без тях заживяваме като добитък.“

Писателят коментира и снизхождението, с което някои хора подхождат към културата у нас.

„Снизхождение на какво отгоре? Обикновено тези, които го проявяват, не се занимават с нищо по-важно, с нищо по-стойностно. Това дойде навярно с чалга културата – този, който ползва хартията, за да пише, е някакъв идиот, а този, който я ползва, за да хвърля салфетки, е напред с материала. Не съм съгласен. Но нека бъдем оптимисти – това сякаш започва да се променя, очовечаваме се. Или поне ми се иска.“

Ако искате да разберете кое според Иван Ланджев е най-значимото събитие за изминалата година, кое е нещото, което не може да роди поезия и какво мисли той за новия културен министър – четете цялото интервю утре.

Материалът е на debati.bg

предишна статияОблачно време с валежи от дъжд днес
следваща статияКиното на 2021г. и новият път по който поема филмовата индустрия