Начало Свят Goodyear направи гума с мъх

Goodyear направи гума с мъх

789

Американският производител на автомобилни гуми Goodyear показа нова концепция за автомобилна гума, която използва жив мъх.

Гумата е конструирана така, че да абсорбира влагата от пътната настилка и да я изпраща към мъха. Това позволява осъществяването на фотосинтеза, чрез което се отделя кислород, пише Automedia. Според Goodyear, гумата поема и CO2 емисии, които също подхранват растението.

Освен мъх, в концепцията са използвани и рециклирани стари гуми. Процесът на изработка пък включва отпечатване на 3D принтер, като въпреки това Oxygene притежава повишена твърдост, което не позволява повърхността да бъде пробита.

Друга иновативна функция на концепцията е възможността за генериране на енергия чрез фотосинтеза. Чрез тази енергия Oxygene може да командва различни бордови сензори, електроника и страничната светеща линия на гумата. Налична са и системите V2V и V2X, които могат да предупреждават други превозни средства при промяна на лентата или изършването на други маневри.

Goodyear направи гума с мъх

Според анализ на производителя, ако в град с приблизително 2.5 млн. автомобила всички използват Oxygene, то вредните емисии ще намалеят с около 4000 тона годишно, докато отделеният кислород за същото врем еще е 3000 тона. Това би било предимство за повече от 80% от хората, които живеят в големи градове с надвишени граници на замърсяването на въздуха, определени от СЗО.

Показаната на автомобилното изложение в Женева концепция ще бъде достъпна в Европа следващата година. По информация на Goodyear, Oxygene ще се износва и с 30% по-бавно от обикновена гума, ако се използва на електромобил.

предишна статияMcLaren направи часовник на цената на суперкола
следваща статияЕК очаква европейските часовници да наваксат изоставането до Великден