На последното заседание на парламента за тази седмица, по време на което се обсъждаше въвеждането на зеление сертификат в Народното събрание, се роди още една коалиция – тази на Ковид-скептиците, между „Възраждане“ и партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“. В този дух професорът по имунология – Андрей Чорбанов, депутат от ИТН, пред Нова ТВ днес заяви, че „Омикронът“ гази ваксинираните като прасе в люцерна и отново потвърди, че желае отмяна на зеления сертификат.

„Факт е, че и ваксинирани боледуват изключително масово. Ние сме против зеления сертификат за където и да било. Не смятаме, че е ефикасен. Хора със сертификати могат да заразяват други хора”, категоричен бе Чорбанов.

Подобно изказване от висшия политически ешелон, произнесено от имунолог, носи сериозни последствия за българската ваксинационна кампания, която така или иначе изпитва невиждани затруднения. Особено когато е невярно. Това става ясно както от българските статистики, така и от световните. У нас всекидневните данни на заразени и починали от Ковид дори и от последните седмици показват, че ваксинираните и болни от Ковид много по-рядко се нуждаят от хоспитализация и при тях много по-рядко се стига до смъртни случаи.

Същевременно можем да видим разликите в смъртността по време на обикновения вариант, Делта и Омикрон в държавата, в която Омикрон беше идентифициран за първи път и която има близък до българския ваксинационен процент (27%) – Южна Африка.

Нови случаи в Южна Африка

Смъртни случаи в Южна Африка

От графиката ясно може да се види, че по време на първата и втората вълна смъртността е значително по-висока. Макар по време на Омикрон случаите на Ковид да се увеличават драстично за кратък период от време, това не води до значително увеличение на смъртните случаи.

Подобна е ситуацията в много европейски страни като Германия, Франция, Италия и др., където макар новите случаи на Ковид да нарастват главоломно за кратък период от време, при смъртните случаи не се наблюдава правопропорционално увеличение, а напротив – те остават на по-ниски нива от тези на предходните вълни.

В сложната ситуация на пандемия, в която се намираме, обществото има нужда от обединение, има нужда от хора, на които да вярва. Именно поради това в по-развитите европейски държави рядко могат да се срещнат подобни провокативни изказвания, които лесно предизвикват така или иначе радикално настроените антиваксъри. Камо ли пък от представители на законодателната или изпълнителната власт. И все пак във всяка държава има крайнодесни политически формирования, които подобно на „Възраждане“ и „Има такъв народ“ съвсем безочливо използват общественото доверие и го манипулират. Както стана ясно, изричайки лъжи, на които понякога дори и те самите не вярват.

Но още по-рядко в Западна Европа ще се срещне учен, имунолог, професор, който съвсем умишлено да дестабилизира така или иначе крехкото доверие (там, където изобщо го има) на хората към ваксинацията. А тя засега си остава единственото противодействие на пандемията от коронавирус.

Не бил проблемът във вируса, казва още Чорбанов, бил във здравната система. Да, факт е, че имаме проблеми със здравната система. Но защо тогава и в държави като Германия, където здравната система е на светлинни години пред нашата, ваксинационни сертификати все пак се използват, мерки има и не се чуват гласове на германски професори, които да подклаждат антиваксърския огън. И да, все пак доста по-малко и трябва на нашата здравна система, за да колабира, но каква роля в това би изиграло премахването на зеления сертификат и отварянето на всичко за всички или съответно пълният локдаун без изключения?

Ваксинацията срещу коронавирус намалява процента на хоспитализирани и приети в болница дори и при Омикрон. Ваксинираните у нас така или иначе все още са притеснително малко. Така че от тези две твърдения би могло да се заключи, че премахването на зеления сертификат вероятно би поставило здравната ни система на колене, предизвиквайки хаос, на какъвто станахме свидетели в началото на пандемията.

Така, остава да се чудим не дали ваксините действат срещу Омикрон, макар и ваксинираните също да се заразяват, защото това е многократно доказан и видим факт. А какви ще бъдат последствията от влизането на подобни политици в парламента, които газят из българската политика като „прасе из люцерна“…

Коментарът е на debati.bg

предишна статияЕдна от зодиите днес ще има много работа
следваща статияЙордан Караджов: Новият министър на културата ме кара да се усмихвам иронично