Начало Водещи Foreign Affairs: Украйна спечели битката за Черно море, и може да надгради...

Foreign Affairs: Украйна спечели битката за Черно море, и може да надгради този свой успех

129
черно море украйна

Украйна има значителни успехи в Черно море – девет големи кораба на руския флот вече са унищожени. Военният успех на Киев тук може да не гарантира победа във войната, но ще доведе до успехи в по-широк план за страната.

Това съобщава Марк Кансиан, старши съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания и пенсиониран полковник от морската пехота на САЩ в статия за американското издание Foreign Affairs.

Печалбата в морето позволява на Киев да гарантира сигурността на морските пътища, от които зависи износът на зърно. Също така значително затруднява усилията на Русия да снабди и укрепи Крим. С течение на времето Украйна може да изгради по-голямото си влияние в бъдещи мирни преговори.

„Украйна печели битката в Черно море, но ще е нужно време, за да се разберат пълните последици от тази победа в настоящата война“, пише Кансиан.

Превъзходството на Украйна

върху по-силния флот може да означава, че конвенционалните надводни кораби са остарели. Това също може да служи като предупреждение за бъдещите военноморски ангажименти, които без правилна тактика и отбранителни системи, ще са уязвими като Русия“, посочва Кансиан.

Въпреки че успехът на Украйна в Черно море не означава край на войната, той предоставя на Киев няколко важни предимства, включително политически и психологически. Освен това фактът, че Русия бе принудена да изтегли корабите си, затруднява възможността й за десант.

Друго предимство е затрудняването на логистиката за Русия. В момента за Москва е по-трудно да снабдява Крим – корабите рискуват да бъдат атакувани от украинските войски. Също така Русия често затваря Кримския мост.

„Въпреки че Русия все още може да изпраща баржи през Керченския пролив, това решение подкопава сегашната логистична система. Населението на Крим чувства смущения във веригата за доставки“, се казва в материала.

Изключително важно е, че Украйна намалява, но все пак не елиминира способността на Русия да се намесва в износа на зърно от Одеса. След като

руският флот в Черно море бе отблъснат,

Кремъл имаше само две възможности да блокира украинския износ по море: миниране и използване на подводници за атака на товарни кораби.

Контролът на Украйна над морето затруднява тези маршрути. Русия трябва да използва самолети или кораби за минирането на водите, но те стават уязвими, когато се приближат до украинския бряг. Атаките с подводници срещу товарни кораби биха предизвикали глобално осъждане и ще засегнат и развиващите се страни, които разчитат на вносно на храни и подкрепа от Русия“, обяснява той.

Според експерта

Украйна сега се нуждае

от по-добро оборудване и обучение, за да разчисти Черно море от мини.

Освен това украинската армия трябва да се научи как да води война срещу руските подводници.

„Военноморският успех на Украйна е драматичен и безпрецедентен, но вълната от победи може да намалее, ако САЩ и другите партньори на Украйна прекратят помощта си. Ако Украйна не може да замени боеприпасите, които произвежда, и оборудването, което губи в битка,

руските войски отново ще нахлуят

на украинското крайбрежие и ще възстановят сигурните линии за доставки през Крим. Ако това се случи, победата на Украйна в морето може да е мимолетна“, заключава Марк Кансиан.

предишна статияПетя Георгиева само за ДЕБАТИ.БГ: По-висок прием на платени от държавата студенти води до по-голяма неефективност заради незавършилите
следваща статияНотариуса предложил да „смачка“ делото за източване на „Кремиковци“. Какъв е бил „ценоразписът“?