Начало Водещи Петя Георгиева само за ДЕБАТИ.БГ: По-висок прием на платени от държавата студенти...

Петя Георгиева само за ДЕБАТИ.БГ: По-висок прием на платени от държавата студенти води до по-голяма неефективност заради незавършилите

69
Петя Георгиева
На снимката: д-р Петя Георгиева/ Източник: ИПИ

Финансирането на обучението на студенти не винаги довежда до завършване, особено когато входът е много отворен и студентите се отказват от обучението. Това неефективност означава плащане за обучение, което не се завършва успешно.

Така каза д-р Петя Георгиева от Института за пазарна икономика в интервю за ДЕБАТИ.БГ.

Според нея, тази ситуация е проблематична, тъй като води до разпиляване на обществените ресурси. Тя посочи, че когато студентите заплащат също, този проблем намалява, защото те са по-заинтересовани и търсят по-добро качество на обучението.

Георгиева обясни, че отношението към обучението се променя, когато студентите допълнително инвестират в него от своите средства.

Според нея висшето образование е „максимално отворено“ в момента, но много малко висшисти не успяват да намерят работа след завършване на образованието си. Тя подчерта, че според нея по-големият проблем е липсата на международна оценка за качеството на образованието, сравнено с други университети в чужбина.

Пълният текст на интервюто ще бъде публикуван утре.

предишна статияПърви коментар на Сарафов за екзекуцията на Нотариуса: Уличното правосъдие ни изпревари
следваща статияForeign Affairs: Украйна спечели битката за Черно море, и може да надгради този свой успех