Начало Водещи Eggnog – какво представлява и как да го приготвим в домашни условия?

Eggnog – какво представлява и как да го приготвим в домашни условия?

2727
Eggnog

Яйченият пунш, или егног (от английското eggnog), е подсладена млечна напитка. Прави се от прясно мляко, сметана, захар, разбити яйца, подправена с канела и индийско орехче. Съществуват и алкохолни версии на егног, при които се добавят различни спиртни напитки като бренди, коняк, ром или уиски.

Яйчният пунш е популярна напитка в Северна и Южна Америка, и особено силно се свързва с коледните и новогодишните празници. Но не е задължително само по това време на годината да пием нещо, което в основата си е крем, комбиниран с алкохол.

Как обаче да усетите най-добре вкуса и аромата на тази зимна напитка? Като я направите у дома? Запретвайте ръкави и не мислете за калории. Просто се насладете.

Ето основните съставки на яйчния пунш:

Жълтъци

Всяка рецепта има различен брой яйчни жълтъци, но те винаги присъстват – обикновено около четири броя. И да, те често се слагат сурови, смесени с останалите съставки. Затова се уверете, че купувате пресни яйца от сертифициран производител.

Захар

Докато оригиналната рецепта на Джордж Вашингтон посочва 12 супени лъжици (3/4 чаша), всяка рецепта е малко по-различна, в зависимост от това колко сладък искате да бъде вашият краен продукт.

Пълномаслено мляко

То е в основата на добрия яйчен пунш, затова изберете качествено.

Сметана

Яйчните жълтъци и млякото, не са достатъчни? Спокойно, слагаме и сметана. Една част на две части от млякото.

Бърбън/ ром/ коняк

Изборът на напитка (и дали изобщо да се ползва) обикновено зависи от личния вкус, но според ценители най-добрата комбинация е коняк и ром.

Индийско орехче

Някои рецепти също така изискват канела, ванилия или други подправки, но индийското орехче е задължително, а най-доброто е, когато е прясно настъргано.

Белтъци (разбити)

Повечето рецепти ги включват това като незадължителна съставка, защото и те са технически сурови. Все пак е въпрос на избор.

Как да го приготвите? Представяме ви рецепта за егног за шестима:

– 2 чаши прясно мляко
– 6 жълтъка от пресни яйца
– 1 чаша захар
– 1 ванилия
– 2 цели карамфилчета
– 2 чаши течна сметана
– 250 мл уиски и 50 мл ром (Количеството и вида на алкохола е според предпочитанията)
– 1 щипка канела
– 1 щипка смляно индийско орехче

Приготвяне:
Сварява се млякото с карамфилчетата и ванилията и се оставя да се охлажда. Разбиват се много добре жълтъците със захарта до побеляване в дълбока купа. Към тях се добавя млякото при непрекъснато бъркане. След това се прибавят алкохолът и течната сметана на тънка струйка с енергично бъркане. Може да се прецеди сместа заради карамфилчетата и по-доброто й хомогенизиране. Налива се в кана или бутилка и се държи на хладно.

предишна статияЕС готви данъчен „електрошок“ за интернет гигантите
следваща статияГари Олдман обличал брутален костюм, за да влезе в ролята на Чърчил (СНИМКИ)