Начало Водещи ЕС готви данъчен „електрошок“ за интернет гигантите

ЕС готви данъчен „електрошок“ за интернет гигантите

909
Facebook

Европейската комисия ще представи до края на март плана си за преразглеждане на данъчните правила за интернет гигантите, които ще ги накарат да плащат в страните, където правят печалбите си, заяви в неделя високопоставен служител.

Комисарят по икономическите въпроси на ЕС Пиер Московиси заяви пред френското Radio J, че предложенията му ще „създадат консенсус и електрошок“ за облагане на приходите от цифровата икономика.

Според законодателството на ЕС американски технологични титани като Google и Facebook могат да изберат да отчитат доходите си във всяка държава-членка, което ги кара да избират държави с ниски данъци като Ирландия, Холандия или Люксембург.

Това лишава други нации от блока от данъчните приходи, въпреки че те могат да допринасят за по-голям дял от приходите.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие твърди, че тези правила струват на правителствата по целия свят около193 милиарда евро годишно загубени приходи, според оценка от 2015 г.

„Идеята е да можем да идентифицираме дейността на цифровите компании, затова се нуждаем от набор от показатели – броят на кликванията, броя на IP адресите, рекламата и евентуално приходите … и тогава ще намерим начини да ги обложим „, каза Московиси.

Той каза, че новите правила ще се отнасят за гиганти като Google, Apple, Facebook и Amazon – известни като GAFA – както и за услуги като AirBnB и Booking.com.

„Когато наемете стая за резервация, тя генерира значителни приходи за компания, която не знаем къде се намира и която плаща много малко като данъци“, каза той.

Средно интернет гигантите плащат данъчна ставка от 9% в Европа, в сравнение със средна корпоративна ставка от 23%, каза Московиси.

предишна статияАПИ: Пътните настилки са предимно мокри, на места заледени
следваща статияEggnog – какво представлява и как да го приготвим в домашни условия?