Световният номер едно Новак Джокович ще може да защити титлата си на Australian Open по-късно този месец, след като е получил специално медицинско разрешение да играе, без да е ваксиниран срещу COVID-19.

Всички играчи, участващи в турнира, както и целият персонал, трябва да бъдат ваксинирани или да имат медицинско разрешение, предоставено от експертен независим панел.

Джокович, който рекордните девет титли от Откритото първенство на Австралия, не е говорил публично за това дали е ваксиниран или не.

Турнирът започва в Мелбърн на 17 януари.

„Прекарах чудесно време с любимите си хора по време на почивката и днес се отправям към Австралия със специално разрешително“, написа 34-годишният тенисист в Instagram във вторник. „Давай, 2022 г.

Новината беше потвърдена от организаторите на турнира Tennis Australia, които казаха: „Новак Джокович ще се състезава на Australian Open и е на път за Австралия.“

По-рано тази седмица шефът на Australian Open Крейг Тайли каза, че някои неваксинирани играчи са получили медицински изключения да играят в първия за годината турнир от Големия шлем.

Заявленията за медицински изключения се оценяват анонимно от два отделни комитета. Някои сърдечни заболявания са само част от причините.

Но също така е възможно Джокович наскоро да е дал положителна проба за вируса, което би му позволило да отложи приемането на ваксината.

Tennis Australia каза, че Джокович е получил изключение след „строг процес на преглед, включващ две отделни независими групи от медицински експерти“.

„Бяха създадени справедливи и независими протоколи за оценка на заявленията за медицинско освобождаване, които ще ни позволят да гарантираме, че Australian Open 2022 е безопасно и приятно за всички“, каза Тайли в изявление във вторник.

Джокович се оттегли от отбора на Сърбия за ATP Cup в Сидни, което породи съмнения относно участието му в Мелбърн Парк.

предишна статияSony стартира фирма за производство на електромобили
следваща статияИ днес времто ще бъде премидно слънчево и топло