Новак Джокович вече е свободен и се завърна на тенис корта за първата си тренировка. Това обяви братът на тенисиста Джордже на пресконференция в Белград като добави и публикация в Туитър.

„Независимо от всичко което се случи, аз искам да остана и да участвам в AustralianOpen. Дойдох тук за да играя на едно най-важните състезания пред моите страхотни фенове“, написа световният номер едно.

Развръзката на спортната драма дойде след напрегнат ден, в който първо стана ясно, че Джокович е печелил изненадващо делото си за депортация от Австралия, като съдия е наредил незабавното му освобождаване от имиграционенния хотел, в който спортната звезда прекара последните няколко дни. След това бащата на тенисиста обяви, че той е бил повторно задържан – нещо, което властите в Мелбърн отрекоха.

Това породи напрежение между сръбските фенове на Ноле и полицията в Мелбърн.

„Нещата бързо ескалираха, като полицията използва лютив спрей срещу протестиращите, които блокираха пътя на колата. Видях поне един протестиращ да плюе по офицер и няколко мъже хвърлиха бутилки с вода по тях, удряйки няколко офицер“, твърди в „Twitter“ журналистът от „Вашингтон поуст“ Майкъл Милър.

Разкритите документи доказаха, че Новак Джококвич е потвърдил при кацането си в Мелбърн пред граничния контрол, че не е ваксиниран. Базата на поисканото от него медицинско изключение бил прекарания коронавирус от сърбина на 16 декември.

Тенисистът пристигна в Австралия вечерта на 5 януари, след което беше разпитван на летището в продължение на осем часа. В крайна сметка той беше прехвърлен в хотела за мигранти, където е остана до освобождаването си. Най-добрият тенисист в света беше лишен от виза поради „разминаване между данните от медицинското освобождаване и визата“, но тя му беше върната с решение на федералния съд на Виктория след обжалване, доказващо, че сърбинът имал всички необходими документи.