Начало Анализ COVID-19 откри възможност пред Дубай да тества технологиите

COVID-19 откри възможност пред Дубай да тества технологиите

1419
Дубай

От интелигентни полицейски шлемове до изследователски лаборатории, новият коронавирус даде възможност на Дубай да изпробва технологичната си и научна сила, докато оформя подхода си към пандемията, пише АФП.

Ключова част от борбата на бляскавото емирство в Персийския залив е неговият Команден център за контрол на COVID-19, създаден за координиране на усилията на лекари, епидемиолози и други специалисти в Дубай.

Той се помещава в Университета по медицина и здравни науки Мохамед Бин Рашид в Дубайския център по здравеопазване, също дом на най-съвременните болници, лаборатории и изследователски центрове.

„От няколко години Дубай се стреми да изгради солидна дигитална инфраструктура и това допринесе за борбата срещу коронавируса“, заяви Амер Шариф, който ръководи мултидисциплинарния център.

Той бе създаден в началото на здравната криза от престолонаследника на Дубай и звездата в социалните медии шейх Хамдан бин Мохамед бин Рашид Ал Мактум.

В една стая млади мъже и жени, носещи маски, седят на внимателно отдалечени бюра, събирайки данни в лаптопи и координирайки действията си с тези на работниците по места.

Инициативата включва научен екип, чиято роля е „да бъде в крак с най-новите постижения на научните изследвания и научните доказателства, както в страната, така и навсякъде по света“, заяви ръководителят на екипа Алави Алшейх-Али пред АФП.

„Данни и наука“

Обединените арабски емирства са извършили повече от 1,6 милиона теста за коронавирус и официално са обявили над 28 700 заразени, включително 244 смъртни случая.

Този високотехнологичен подход, каза Шариф, включително „пълната дигитализация на здравната система“, предотврати по-голямо разпространение на вируса и улесни блокирането.

Том Лони, доцент по обществено здраве и епидемиология в университета, каза, че коронавирусът е случай за Дубай да тества своите възможности.

„Това е способността да се реагира, да се вземат бързи решения въз основа на данни и наука“, което откроява Дубай, каза Лони, който е съветник и на властите в града-държава.

Според него решенията са взети със заповед на владетеля на Дубай шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, чийто портрет е изложен на сградата.

Дубай е едно от седемте емирства в ОАЕ, ключова държава в Персийския залив с големи технологични и научни амбиции.

На емирата липсва петролното богатство на съседите му, но има най-диверсифицираната икономика в Персийския залив, изграждайки репутация на финансов, търговски и туристически център.

ОАЕ изпрати космонавт в Космоса миналата година, а през юли се предвижда да бъде изстреляна първата арабска сонда към Марс, проект, спонсориран от емира на Дубай.

„Собствен модел“

Много технологични опции вече бяха на разположение на Дубай, когато пандемията избухна, а емирството бързо използва технологиите си за различни приложения по време на кризата, причинена от вируса.

Полицията носи интелигентни каски, които отчитат температурата на минувачите, докато лабораториите правят защитни маски, използвайки 3D принтери.

Когато започва вечерният полицейски час, жителите на Дубай – 90 процента от които са емигранти – получават съобщение за напомняне на мобилния си телефон на арабски, английски или други езици.

ОАЕ редовно обявява напредък в изследванията на болестта COVID-19, разработвайки няколко приложения, за да помогне за управление на пандемията.

Един от тях, Алхон, който правителството насърчава жителите да изтеглят, помага да се проследят хората, които са заразени с вируса или които може да са в тесен контакт с потвърдени случаи.

Но използването на технологии за борба с пандемията предизвика безпокойство в целия свят от правителствения надзор и рисковете за неприкосновеността на личния живот.

Техническите експерти и медиите подчертаха този проблем в ОАЕ, където някои чуждестранни уебсайтове и приложения вече са блокирани.

Но Шариф отхвърля скептицизма.

„Дубай и Емирствата уважават поверителността, независимо дали става въпрос за записи на пациенти или интелигентни приложения“, каза той.

Шариф добави, че емирството създава свой „модел“ за реагиране на здравната криза, въпреки че властите също наблюдават страни като Южна Корея, които се разглеждат като положителен отговор на кризата.

„Трябва да следим развитието на събитията … но и да ги допълваме“, каза той

предишна статияЧестит празник!
следваща статияВатиканските музеи ще отворят отново врати на 1 юни