Той е един от най-влиятелните хора в света. Роден в Санкт Петербург през 1952 г., Владимир Путин работи като шпионин на КГБ в Източна Германия, преди да започне да се занимава с политика – изминава пътя от кметския пост в Санкт Петербург до най-високия пост на президент.

Оценките на личното му богатство варират в широки граници – официално той притежава малък апартамент, гараж и няколко автомобила, но поне една от тях сочи, че личното му богатство достига 200 млрд. долара.

Според говорителя на Путин, Дмитрий Песков, предположенията за огромно богатство са „извратен коментар на действителността“.

Руският президент обаче има много богати приятели, за които се твърди, че са се облагодетелствали от връзките си с него.

Ето кои са хората, които съставляват вътрешния му кръг и чиито умове, според разузнавателните агенции, стоят зад инвазията в Украйна.

Игор Сечин

Игор Сечин
На снимката: Игор Сечин

Като ръководител на една от най-големите петролни компании в света – „Роснефт“, Игор Сечин е един от най-влиятелните хора в Русия.

Подобно на Путин, Сечин е изминал дълъг път от началото на 90-те години на миналия век, когато двамата мъже са работили заедно в кметството на Санкт Петербург. След като последва Путин в Москва, Сечин продължи да работи в тясно сътрудничество със стария си шеф – и като негов съветник на президентския пост, и като заместник министър-председател.

През 2014 г., след като Русия анексира Крим от Украйна и след престоя си в администрацията на Путин, Сечин беше подложен на санкции от американското министерство на финансите, което заяви, че той е „показал пълна лоялност към Владимир Путин – ключов компонент за сегашното му положение“.

Генадий Тимченко

Генадий Тимченко
На снимката: Генадий Тимченко

Със състояние от около 15,5 млрд. долара Генадий Тимченко е на 85-о място в списъка на милиардерите на „Форбс“.

Въпреки че сега води луксозен начин на живот – и е играл хокей с Путин – той не винаги е бил толкова богат. Тимченко произхожда от скромни среди – съпругата му Елена казва, че двойката е живяла в общински апартамент в Санкт Петербург с „дървеници и миризма на борш в кухнята“. Голямата им дъщеря, казва тя, първоначално е спяла в куфар в стаята им.

Тимченко казва, че познава Путин от повече от 20 години, но твърди: „Когато ми задават въпроси за нашата дружба, винаги казвам: моля, обърнете се към Владимир Владимирович. Ако се нарека негов приятел, това няма да изглежда уместно“.

Тимченко е един от основателите на Gunvor – глобална компания, която търгува на петролните и енергийните пазари.

Подобно на други членове на близкото обкръжение на Путин, Тимченко е санкциониран, което го принуди да приземи частния си самолет в Москва, след като Gulfstream отказа да обслужва самолета.

Министерството на финансите на САЩ твърди, че „дейността на Тимченко в енергийния сектор е пряко свързана с Путин. Путин има инвестиции в Gunvor и може да има достъп до средствата на Gunvor“. От Gunvor отричат това, като заявяват, че „президентът Путин няма и никога не е имал собственост, изгодна или друга, в Gunvor“.

В знак на близостта на Тимченко с Путин, според съобщения в руските медии, Путин му е подарил кученце от любимото си женско куче Кони.

Дмитрий Медведев

Дмитрий Медведев
На снимката: Дмитрий Медведев

Министър-председателят на Русия, Дмитрий Медведев, и Путин имат дълга история. И двамата са от Санкт Петербург и са работили за кмета Анатолий Собчак в началото на 90-те години на миналия век.

След като Путин се премества в Москва и става министър-председател, Медведев го последва и е назначен за заместник-ръководител на администрацията на президента.

През 2008 г. той и Путин прилагат спорно споразумение за разпределение на властта. По това време Путин вече е изкарал два мандата като президент и по конституция му е забранено да изкара трети последователен мандат. Медведев става президент, а Путин – министър-председател. Четири години по-късно двамата отново си размениха позициите.

Двамата мъже са близки; през 2015 г. те бяха показани във видеоклип, в който тренират в спортната зала на Путин в Сочи и приготвят заедно закуската си на барбекю.

Николай и Кирил Шамалови

Кирил Шамалов
На снимката: Кирил Шамалов
Николай Шамалов
На снимката: Николай Шамалов

Известно е ,че дъщерята на Владимир Путин Катерина – за която се твърди, че е академик и акробатична рокендрол танцьорка – е омъжена за Кирил Шамалов. Той е син на Николай Шамалов, стар приятел на Путин от Санкт Петербург.

Николай Шамалов помага за съосноваването на кооператива „Озеро“ – елитна общност от дачи, изградена край Санкт Петербург през 90-те години на миналия век, в която членува и Путин.

Синът на Николай – Кирил, е считан за един от най-младите руски милиардери с дял в „Сибур“, руски нефтохимически преработвател.

Николай Шамалов е санкциониран от Европейския съюз за това, че е „дългогодишен познат“ на Путин и че се възползва от „връзките си с руските лица, вземащи решения“.

Сергей Ролдугин

Сергей Ролдугин и Владимир Путин
На снимката: Сергей Ролдугин и Владимир Путин

Сергей Ролдугин е концертиращ виолончелист от родния град на Путин – Санкт Петербург. Той запознава Путин с бившата му съпруга Людмила, а също така е кръстник на по-голямата дъщеря на Путин – Мария.

Ролдугин попада в центъра на медийното внимание през 2016 г., когато в изтекли документи, наречени „Досиетата Панама“, се твърди, че той е ръководил редица офшорни компании, през чиито сметки са преминали стотици милиони долари от руски заеми и изгодни договори.

Малко след публикуването на „Досиетата Панама“ Ролдугин заминава за Сирия, за да участва в концерт под надзора на руското министерство на отбраната и Мариинския театър в древните руини на Палмира.

Владислав Сурков

Владислав Сурков
На снимката: Владислав Сурков

Владислав Сурков е наречен от медиите „сивият кардинал“ на Путин. Твърди се, че той е влиятелен човек, който взема решения зад кулисите в Русия, и е съветник на президента на Путин – роля, която преди това изпълняваше Игор Сечин.

Той е автор на термина „суверенна демокрация“, който предлага силна държава, която да предпазва от хаос и да спира чуждата намеса.

През 2014 г. Сурков беше обвинен от Европейския съюз, че пряко е помогнал на Русия да анексира Крим от Украйна.

Той е санкциониран и от Съединените щати. След налагането на санкциите Сурков заяви пред един от руските вестници, че това е „голяма чест“.

През 2016 г. украинска хакерска група твърди, че е проникнала в имейл акаунт, който е принадлежал на Сурков. Групата публикува поредица от имейли, в които според нея подробно са описани руските опити за дестабилизиране на Украйна. Коментирайки твърденията по това време, Дмитрий Песков, говорител на Владимир Путин, заяви, че Сурков „не използва електронна поща“.

Вячеслав Володин

Вячеслав Володин
На снимката: Вячеслав Володин

Вячеслав Володин е председател на Държавната дума, руския парламент. Преди да поеме тази роля през 2016 г., той пет години ръководи вътрешната политика на Кремъл.

Володин, който замени Владислав Сурков като първи заместник-началник на кабинета на руския президент, пое поста след огромните протести след изборите в Русия през 2011 г., които застрашиха властта на Путин.

Според Московския център „Карнеги“ след протестите през 2011 г. Володин е работил за укрепване на властта на управляващата партия и за смекчаване на имиджа на Путин.

Володин е санкциониран от Съединените щати, които заявяват, че решението на Путин да анексира Крим от Украйна „се смята, че се е основавало на консултации с най-близките му съветници, включително Володин“.

Сергей Чемезов

Сергей Чемезов
На снимката: Сергей Чемезов

Според интервю на Сергей Чемезов, дадено за руски вестник, той и Путин се познават от повече от 30 години.

И двамата са служили като агенти на КГБ в Източна Германия, когато семействата им са живеели в една и съща сграда, и са станали „приятелски съседи“.

Чемезов е работил в администрацията на руския президент и е заемал редица висши постове в държавни компании.

Той е подложен на американски санкции и е смятан от САЩ за „доверен съюзник на президента Путин“.

Юрий Ковалчук
На снимката: Юрий Ковалчук

Юрий Ковалчук е личният банкер на Путин според Министерството на финансите на САЩ, което твърди, че той е известен като един от „касиерите“ на руския президент.

Ковалчук, най-големият акционер в банка „Россия“, е санкциониран от САЩ през 2014 г.

Подобно на Путин и Шамалови, Ковалчук също е член-основател на елитния кооператив „Озеро“ край Санкт Петербург.

През 2013 г. бе съобщено, че той е бил домакин на сватбата на дъщерята на Путин, Катерина, с Кирил Шамалов в неговия ски курорт край Озеро.

След въвеждането на санкциите Ковалчук заяви, че се е опасявал, че банка „Россия“ ще се срине, тъй като хората се опитват да изтеглят парите си. Вместо това, каза той пред държавната телевизия „Россия 24“, Путин е открил сметка и „банката била наводнена от хора“.

Аркадий и Борис Ротенберг

Аркадий Ротенберг
На снимката: Аркадий Ротенберг
Борис Ротенберг
На снимката: Борис Ротенберг

Според руския вестник „Комерсант“ Аркадий и Борис Ротенберг са приятели на Путин от детинство, като го познават от повече от 40 години. В интервю за вестника Аркадий Ротенберг казва, че за първи път се е запознал с Путин на 12-годишна възраст, когато са ходили на един и същи курс по джудо.

Триото е снимано да играе заедно хокей на лед.

И двамата братя са включени в списъка със санкции на САЩ.

Министерството на финансите на САЩ твърди, че Ротенбергови са се възползвали от близостта си с Путин, след като той им е възложил договори за около 7 млрд. долара за Зимните олимпийски игри в Сочи.

Аркадий Ротенберг заяви, че това, че е в списъка със санкции, го прави по-„концентриран“ и че за него това е „положително“ нещо.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

Още актуални анализи – четете тук

предишна статияНинова: Цена от 5 лева за олио в магазините е спекула
следваща статияЗа една от зодиите денят е добър за запознанства