Вчера кандидатът за министър-председател от „Продължаваме промяната“ Кирил Петков представи състава и структурата на Министерския съвет. Това даде повод името на България отново да се появи е международните издания.

Ето как, някои водещи европейски медии отразиха събитието:

АФП: Кандидатът за премиер на България обяви, че правителството ще се бори с корупцията

Кандидатът за премиер на България 41-годишният Кирил Петков, чиято нова партия за борба с корупцията спечели общите избори миналия месец, заяви, че се надява да встъпи в длъжност в понеделник като ръководител на четирипартийна коалиция, слагайки край на месеци на политическа безизходица в най-бедната страна от ЕС.

Обявявайки своя кабинет, възпитаникът на Харвард и бивш предприемач Петков каза, че „няма да губи нито минута“, за да бъде одобрен кабинета му от парламента. „Надявам се, че в понеделник това правителство ще стане реалност и ще остане такова през следващите четири години“, каза Петков, докато обявяваше състава на правителството си, включващи много по-млади професионалисти с опит в чужбина или от бизнес кръгове.

Разочарованите избиратели подкрепиха новосъздадената партия за борба с корупцията на Петков „Продължаваме промяната” (ПП) на 14 ноември, когато се проведоха третите за тази година избори. Тя бяха привлечени от платформата й за „нулева толерантност към корупцията“.

Новото правителство ще сложи край на 10-годишното господство на дясноцентристката партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов. Той беше изправен пред масови антикорупционни протести през 2020 г.

Петков и друг възпитаник на Харвард и бивш предприемач, 44-годишният Асен Василев, спечелиха похвали заради решителните си действия като служебни министри на икономиката и финансите за възстановяване на прозрачността при харченето на парите на данъкоплатците.

Еuronews: Четири български партии се споразумяха да формират центристко правителство

Лидерите на четири български партии заявиха в петък, че са се съгласили да формират водена от центристи коалиция, която ще сложи край на продължилата месеци политическа криза, давайки на страната, обзета от икономически и здравни проблеми, първото си редовно правителство от април.

Споразумението дойде след продължителни разговори между победителя в общите избори миналия месец в лицето на центристката партия „Продължаваме промяната”, две десни партии и Социалистическа партия. Взети заедно, четирите партии ще контролират 134 места в 240-местния парламент на България, който трябва да гласува за одобрение на новото правителство в понеделник.

Съгласно споразумението, лидерът на ПП Кирил Петков ще бъде кандидатът на коалицията за премиер, натоварен със задачата да изведе България от двойна здравна и икономическа криза. „Ние вървим към предлагане на стабилно правителство, което се надяваме да продължи през следващите четири години“, каза Петков.

Business News Europe (BNE): Промяната: България подписа коалиционно споразумение, номинира кабинет

Очаква се сформирането на коалиция и редовно правителство да сложи край на дълбоката политическа криза в България, която премина през три общи избори и две служебни правителства от април насам, тъй като до момента нито една партия не успя да формира мнозинство.

Споразумението беше подписано ден, след като президентът Румен Радев даде на формацията мандата за съставяне на редовно правителство и двамата лидери на „Промяната продължава“ Кирил Петков и Асен Василев веднага го върнаха с предложение за своя кабинет.

Петков, който е номиниран за ръководител на правителството, каза, че първите приоритети за неговия кабинет, който трябва да бъде одобрен от парламента на 13 декември, ще бъдат справянето с ковид-пандемията, високите цени на енергията и промените в държавната администрация, която да я направи по-ефективна и да сложи край на корупцията.

Daily mail, Великобритания

Кандидат за премиер Кирил Петков, който е основател на технологична инвестиционна компания, припомни месеците на протести срещу корупцията в България миналата година и каза, че страната е готова за промяна.

„Време е след 32 години българите да видят управници, които се грижат за тях; време е младите българи в чужбина да гледат на България като на обещаващо място, където да се върнат, а нашите родители виждат България като място, където могат достойно да се пенсионират и да изживеят старините си “, отбеляза той.

предишна статия78 години от подвига на капитан Димитър Списаревски
следваща статияС температури около нулата ни посреща астрономическата зима